márc 312010
 

Kedves Látogató!

Köszöntünk megújult honlapunkon! Hosszú évek óta váratott már magára ez a nagy feladat – most végre egyszerre adódott alkalom, kedv, energia és elszántság, hogy ezt a rég halogatott feladatot felvállaljuk, és Ádánd weboldalát új, korszerű, áttekinthető és csinosabb formába öntsük.

A lap megtervezésekor három fontos célnak igyekeztünk megfelelni:

- Legyen a településnek egy, a világ felé büszkén mutatható, publikus arca, ahol vendégeinkkel megismertethetjük településünket, szokásainkat, hagyományainkat, és persze magunkat.
- Legyen az önkormányzatnak egy fóruma, ahol közleményeit, rendeleteit megoszthatja a település polgáraival; ahol megkönnyítheti a hivatali ügyintézést, és ahol rendezvényeit, ünnepeit, eseményeit meghirdetheti.
- Legyen Ádánd lakóinak, polgárainak egy közösségi portálja, ahol informálódhatnak a település ügyeiről, ahol megoszthatják egymással a gondolataikat, és ahol igazi patriótaként ötleteikkel, javaslataikkal hozzájárulhatnak a település közös dolgaihoz.


Szerettük volna mindezt a legkorszerűbb formában tálalni, lépést tartva az idővel. Ezért esett a választásunk az elavult, statikus “html” formátum leváltásaként a “blogos” környezetre. Ehhez a jól ismert és népszerű WordPress motort választottuk rugalmassága, könnyű kezelhetősége (és nem utolsósorban ingyenessége) miatt  – ez bizonyára sokak számára ismerős más webhelyekről, így senkinek nem okoz majd nehézséget az eligazodás és a kezelés megtanulása.

Újdonságok

Oldalunk számos új funkcióval gazdagodott. Beépítettünk egy sokoldalú, jól áttekinthető galériát a képek kezelésére. Lehetővé tettük a cikkek és a hozzászólások aktív követését RSS feed-en keresztül. Nagyon fontosnak tartjuk az interakciót, ezért bevezettük a honlapon a regisztrációt, regisztrált felhasználóink számára pedig a hírek, cikkek véleményezését, hozzászólások küldését. Ezzel párhuzamosan új formát és feladatokat kapott a Vendégkönyv is: szándékunk szerint eztán valóban a vendégeinké lesz. Használatához nem szükséges regisztráció, az anonimitással való visszaélést és a spam-et azonban korszerű technikákkal szűrjük. Bővítettük az oldalt továbbá egy sor hasznos linkkel és hivatkozással, az időjárástól kezdve a tévéműsoron át a menetrendekig sok fontos információ közvetlenül elérhető az oldalról. Új funkció továbbá a Bolhapiac, a szavazás, a beépített Google fordító, a kereső, az archívum, és sok-sok egyéb, hasznos apróság – érdemes sorban felfedezni őket.

Az oldal mostantól támogatja a többszerkesztős módot, vagyis a honlap szerkesztésébe többen is bekapcsolódhatnak, ami garanciája lehet a mindig friss és változatos tartalomnak, így az oldal hamarosan igazi közösségi portállá válhat.

Mindezeket igyekeztünk professzionális grafikai tervezéssel, elegáns formában tálalni. Az oldal meleg, barátságos színvilágával a természet színeit és az otthon melegét idézzük, hogy sokan kapjanak kedvet a böngészéshez.

Bár a honlapot fáradságos munkával és gondosan készítettük, a tesztüzem alatt még kiderülhetnek kisebb-nagyobb hiányosságok – igyekszünk mindet gyorsan feltölteni és kijavítani. Kívánom, hogy mindenki örömmel vegye birtokba és érezze sajátjának Ádánd új honlapját!

(a Szerkesztő)

  8 Responses to “Megújult Ádánd honlapja!”

 1. Akkor én leszek az első aki kommentálja az első bejegyzést.
  Kicsit furcsa az új külső de mindenképpen ideje volt már megújulni.
  Gondolom kell majd egy kis idő mindenkinek, míg megszokja az új rendet és eligazodik a honlapon.
  De gratulálok a Szerkesztőnek, mert mint színvilágában, elrendezésében egy barátságos és idővel könnyen áttekinthető honlapot hozott itt össze.
  Most megyek és életre keltem az oldalt.:-)

 2. “Bár a honlapot fáradságos munkával és gondosan készítettük…” muhaha, ha szabad. Letöltöttetek egy full ingyenes (GPL licences) WordPress-t (http://word-press.hu/), amiben benne van minden funkció, amit itt látunk, és ráhúztatok egy dizájnt (amivel azért volt legalább két nap melótok). Ehhez képest a szövegek egy része még mindig angol (lusták vagytok, vagy nem tudjátok, hol kell átírni?), a tartalom pedig szegényes, de nem csak, mert új az oldal. Nincs helyi pl. cégadatbázis (és nem is lesz, hacsak nem találtok ilyen WP-plugint, mert hozzáfejleszteni valszeg kevesek lesztek), és itt meg is állhatunk, mert előre látszik, hogy csak azzal fog tudni bővülni a site, amit (mások által) előre megírt plug-inek telepítésével hozzá tudtok majd tenni (bár csalódnék).
  Szakmailag ezt ugyan hatalmas gáznak tartom, de lássuk be, a régihez képest ez is űrrepülő, és örülök, hogy végre legalább ez van. Kis lépés a webfejlesztésnek, de nagy lépés a falunak.
  (Basszus, “Submit Comment”! Jó, akkor Comment Sent at 14:16)

 3. Engedelmeddel, kedves Ed, csak a kritika értelmes részével foglalkoznék: a még angol nyelvű modulok fordításán folyamatosan dolgozom – ebben örömmel veszek minden érdemi támogatást, akár a tiédet is. Ha tehát vehetem ezt a segítséged önzetlen felajánlásának, szívesen postázom a még lefordítatlan *.po fájlokat az email címedre.
  Köszönöm a hozzászólást!

 4. Látom már zajlik is az élet itt.
  Komolyan szinte hihetetlen, hogy végre alakul a honlapja a falunak és (szerencsére nem az első hozzászólásban) már is fikázzák.
  Én is próbálgattam már szárnyaim és belemerültem kicsit a témába.Már ami a honlap szerkesztést jelenti.
  Miért hiszik egyesek, hogy a sablonok használatával teljesen szükségtelenné válik a tudás??
  “ráhúztatok egy dizájnt (amivel azért volt legalább két nap melótok).”
  Ha két nap alatt megcsinálták akkor ügyesek voltak, nekem ez kb. 2 hét volt amikor ilyennel foglalkoztam.Mindig találtam valamit ami nem tetszett és ezért több változat is készült mire megtaláltam a nekem tetszőt.

 5. Re: Hocy 2010. április 14. szerda 19:00
  Ha egy ilyen oldal arculatához két hét kell, akkor az csak egy dolgot jelez: nem profik készítik. Ez nem gond, mert ma már mindenki ért a webfejlesztéshez is (e tekintetben a téma felzárkózott a foci, a szex és a vallás mellé), csak hát, épp az általam kritizáltakból az is kiderül, hogy az ilyen weboldalnak nincs (szakmailag) jövője. Mert aki csak ingyenes motorral tud weboldalt faragni (ezt pont a műkedvelőknek találták ki, és ezer van belőlük), attól nem várható, hogy a szükséges bővítéseket majd hozzáfejlesztéssel megoldja. Így vagy zsákutca lesz a vége, vagy egyszer majd jön egy profi (csapat), aki megcsinálja rendesen. Vagy, ez a harmadik, és ettől vagyok a legidegesebb: középszerű lesz, afféle se hús, se hal, egynek, vidékre jó. Ez pedig önbecsülés kérdése, nem anyagi. Ha ez nem világos, nem tudok többet segíteni. Most ugyanis az 1. és 3. veszélye fenyeget.

 6. Én ezekkel azért vitatkoznék, Ed. Nem látok összefüggést egy rendszer ára és használhatósága/profizmusa között. Te sem állíthatod komolyan, hogy egy Windows7 például sokkal jobb operációs rendszer, mint egy ingyenes Linux – csak mert drága volt.
  A WordPress motor mellett többek között éppen az ingyenessége szólt. Másik fontos szempont volt a könnyű kezelhetőség, hiszen a megrendelők nem képzett informatikusok, hanem hétköznapi felhasználók lesznek.
  A WordPress egyszerű blogmotorból már rég kinőtte magát komoly CMS-sé, óriási előnye a nyílt forráskód, és az ezzel járó sok ezer független, profi fejlesztő – egyáltalán nem véletlen, hogy a Joomlát és a Drupalt (ezek itt a nehéz kezelhetőség miatt szóba sem jöhettek) maga mögé szorítva egyre népszerűbb – és bizony rengeteg (díjnyertes!) hazai és külföldi települési portál/honlap motorja a WordPress. Aligha a fejlesztők dilettantizmusa miatt. Kockázatosabb, összehasonlíthatatlanul drágább (és egyben teljesen értelmetlen) lett volna éveket szánni egy saját fejlesztésű portálmotorra tehát.
  Ezekben dönteni viszont mindig a megrendelő kompetenciája, és nekem sem feladatom itt megvitatni – így a vitát erről lezártam.

 7. Szép napot Mindenkinek!

  Egyre jobb színben van az oldal ! Örömmel láthatjuk, hogy lassan nem csak a falut mutatjátok be, hanem kezd naprakész lenni. Az önkormányzat hirdetményei, amelyek felkerültek, nagyon hiányoztak a másik, / nem jellemezném/ honlapról.
  Remélhetőleg felkerülnek a még “feltöltés alatt” lévő adatok is.
  Szép volt a kezdés fiúk!

 8. Köszönjük szépen a biztatást!
  A tartalom gyors bővülése elsősorban Baumann Anita jegyző, illetve az önkormányzat dolgozóinak érdeme – a dicsérő szavak őket illetik. Ugyancsak rengeteg segítséget kaptunk Virághalmi Mónikától a falu bemutatásához, leginkább régi fotók formájában. Ezt ezúton is szeretném megköszönni. Másoktól is nagyon örülnék hasonlóknak. Érdemes körülnézni a fiókok mélyén, a régi fényképes dobozokban!