Környezetvédelmi akció!

A gyurgyalagos és környékének megtisztítása az illegálisan elhelyezett szeméthegyektől

2010. május 8-9.

[singlepic id=396 w=300 h=200 float=left]Az önkormányzat a civil szervezetek és a lakosság összefogásával május második hétvégéjén valósítja meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól pályázaton elnyert 2.193.600,-Ft vissza nem térítendő támogatásból és sajáterő forrásból a települést határoló löszfal alatti területeket megtisztítását az illegálisan elhelyezett hulladéktól.
Az együttműködési megállapodást az alábbi egyesületekkel kötött az önkormányzat: Ádándért Egyesület, Sportegyesület, Ádándi Közbiztonsági Egyesület, Sabaki Baráti Kör Egyesület.

Május 8-án (szombaton) és május 9-én (vasárnap) 10 órától várjuk azokat az ádándi lakosokat, családokat is, akik részt kívánnak venni az akcióban. Az önkormányzat a munkához védőkesztyűt, szemeteszsákot, szükség szerint szerszámot, valamint szendvicset és teát/üdítőt biztosít.

Bízunk benne, hogy minél többen leszünk és jó időben, jó hangulatban tudjuk megszépíteni a környezetünket.

Ádánd Községi Önkormányzat


A pályázat előzményei

A képviselő-testület éppen egy évvel ezelőtt 37/2009.(IV.29.) Kt. határozatával döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz a közterületen található illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolására 3 millió ft értékben, melyhez szükséges saját erőt (20%) biztosítja.

2009. Május 15-én elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – feladtuk a pályázatot a 0140/1 hrsz-ú és a 0122 hrsz-ú önkormányzati utak mentén található illegálisan elhelyezett szemét felszámolására.
Mivel a pályázat komplex szemléletű (lakosság szemléletformálását, tájékoztatását, utogóndozást is tartalmazó) megvalósítást írt elő, ezért a szemét elszállításán, ártalmatlanításán kívül tereprendezését, önkormányzat újságának „zöld számának” megjelentetését, figyelmeztető, tiltó táblák kihelyezését, fényképezőgép vásárlását is beállítottuk a költségvetésbe, valamint a településen működő civil szerzetekkel való együttműködést is terveztük. Pályázatunk sikeres volt, 2009. október 1-jén értesítette az önkormányzatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arról, hogy az „illegális hulladéklerakók felszámolása Ádánd község területén a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával” című pályázatunkat 2.193.600,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.
A pályázati összeg finanszírozásához – a kiírásban nem szereplő – egyedi feltételt is előírtak, mégpedig azt, hogy a 0140/1 hrsz-ú területen alakítson ki az önkormányzat a természetvédelmi hatóság szakembereinek a bevonásával madármegfigyelő helyet.
A finanszírozási szerződést 2009 végén írták alá, így a projekt megvalósítását csak ez év tavaszára tudtuk tervezni.

[poll id=”3″]