Régiségek a csárdában

Sovány csárda
Klikk a többi képért!

Ha a szomjas utazó egy ilyen forró nyári napon Ádándra téved, a magyar falvakra jellemző gazdag választék várja vendéglátó helyekből. Akad családi ház garázsában kialakított háztáji sörkimérés, vidám (gyerek?)rajzokkal díszített falú, jellegzetes falusi csapszék, hamisítatlan, szocreál presszó, nehéz szagú, bádogasztalos italbolt – ám üde színfoltot képvisel mindezek között a Széchenyi utcában található Sovány csárda.

A tulajdonos, Éberhardt József remek példáját nyújtja, hogyan teremthető meg egy kis kreativitással, apró ötletekkel az egyedi jelleg és a személyes, közvetlen hangulat. Ha belépünk a kívülről meglehetősen jellegtelen épületbe, belülről a helyiség egyszerre tűnik néprajzi múzeumnak, helytörténeti gyűjteménynek és régiségboltnak: a falakat mindenütt régi korok használati tárgyai borítják, kezdve a paraszti élet mindennapi eszközeitől öreg rádiókon és hangszereken, tőrökön és bajonetteken át a régi vasalókig.
Ha tehát Ádándon jár a szomjas utazó, feltétlenül térjen be egy italra a Sovány csárdába; érdekes kis színfoltja ez a településnek.