nov 182010
 

A helyi választási eredmények kihirdetésével egy időben új szavazást indítottunk “Melyek a legfontosabb fejlesztendő területek Ádándon?” címmel, amelyben a településfejlesztés lehetséges irányaival kapcsolatos kérdéseket tettünk fel olvasóinknak.

Melyek a legfontosabb fejlesztendő területek Ádándon?

 • Infrastruktúra - szennyvízhálózat, korszerű vízmű (76%, 22 szavazat)
 • Környezetvédelem - ökoturizmus, környezettudatos nevelés (41%, 12 szavazat)
 • Idegenforgalom - szálláslehetőségek, vendéglátás, turizmus (41%, 12 szavazat)
 • Vállalkozások - magángazdaságok, helyi kisvállalkozások támogatása (34%, 10 szavazat)
 • Informatika - teleház program, oktatás, távmunka lehetőségek (24%, 7 szavazat)
 • Ipar - zöldmezős beruházások, termelő üzemek létesítése (21%, 6 szavazat)
 • Mezőgazdaság - korszerű technológiák meghonosítása (10%, 3 szavazat)

Összes szavazó: 29

Loading ... Loading ...

A kérdőívet összesen 29 látogatónk töltötte ki. Szavazónként három válasz volt megjelölhető, így összesen 72 szavazat érkezett. A válaszadók meglepően alacsony száma miatt az eredmények semmiképpen nem tekinthetőek reprezentatívnak – egyszersmind rávilágítanak a legtöbb hazai kistelepülést sajnálatosan jellemző problémára: a passzivitásra, illetve a helyi közügyek iránti feltűnő érdektelenségre. Lássuk tehát a részleteket!

 • A válaszadók 76%-a szerint a települést érintő legsúlyosabb probléma a szennyvízhálózat hiánya. A probléma sajnos nagyon is valós: a megfelelő infrastruktúra hiánya kihat minden egyéb fejlesztendő területre, megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a potenciális beruházásokat, egyben szorosan érinti a következő pontot, a környezetvédelem kérdését is.
 • Sokan (41%) érzik fontosnak a környezettudatos nevelést, az aktív környezetvédelmet, illetve az ezekre épülő ökoturizmust. Ez logikus fejlesztési iránynak tűnik egy változatos és viszonylag jó állapotú természeti környezetben fekvő, páratlan műemlékekkel rendelkező település számára. (Gondoljunk csak a turisztikai szempontból kihasználatlan, 800 éves hetyei templomromra!) Erdőtelepítések, tanösvények kialakítása, oktatótáblák kihelyezése, a hátizsákos- és kerékpáros turizmus fejlesztése viszonylag kevéssé költségigényes – viszont komoly akadályt jelenthet az elhanyagolt, szemetes környezet.
 • A Balaton közelsége indokolhatná az idegenforgalom fejlesztését. A balatoni turizmus egyre inkább az igényesebb, hazai turisták kiszolgálására helyezi a hangsúlyt. A válaszadók 41%-a gondolja ezt fontos, támogatandó területnek. Ennek előfeltétele a helyben található, megfelelő színvonalú szálláslehetőség és vendéglátóhelyek, illetve a folyamatos és változatos helyi programkínálat lenne. Ezek nélkül viszont nehezen megvalósítható.
 • A kevésbé fontosnak tartott kérdések mindegyike a foglalkoztatással, munkahelyteremtéssel kapcsolatos. A kisvállalkozások, családi gazdaságok támogatását a válaszadók 34%-a tartotta fontosnak. Ezek alapfeltétele a magántőkén túl az önképzés, az öngondoskodásra és önmenedzselésre való képesség. Mindezekhez kulcs lehet a következő kérdés, hiszen sikeres vállalkozás ma már nehezen képzelhető el például saját, működő honlap nélkül.
 • A válaszadók 24%-a érzi fontosnak és támogatandónak az informatikai fejlesztéseket, a teleház program elindítását. Ezen a területen sajnos tényleg igaz a mondás: aki lemarad, az kimarad. A számítógépes ismeretek hiánya közel akkora hátrány a mindennapokban, mint száz éve volt az írástudatlanság. Kvalifikált munkát találni, tudásunkat, szakmai felkészültségünket naprakész szinten tartani ezek nélkül ma már gyakorlatilag lehetetlen. A hivatalos ügyintézés is egyre gyakrabban zajlik online, interneten keresztül. Nagyon fontos lenne a helyi informatikai oktatás, a leszakadók mielőbbi felzárkóztatása, a felnőttképzés és a nyelvoktatás – a távmunka által kínált lehetőségek pedig lassíthatják a fiatalok elvándorlását.
 • Míg az informatika és távmunka magasabb szintű tudást és képzettséget feltételez, az alacsonyan képzett munkaerőnek kínálhatna munkalehetőséget a helyben megtelepedő ipar. Az ipari fejlesztések jelentős bevételi forrást jelenthetnek. Ha azonban a turizmust/ökoturizmust, vendéglátást valóban fontosnak gondoljuk, ez nem feltétlenül tűnik jó fejlesztési iránynak. Ezt válaszadóink is felismerték: 21% tartja támogatandónak a zöldmezős beruházásokat, új ipari létesítmények megtelepedését.
 • Ádánd hagyományosan mezőgazdasági település. A mezőgazdaság szerkezete azonban elavult. Az állattartás a kiváló adottságok ellenére gyakorlatilag eltűnőben van (a birkahúst például újabban távoli kontinensekről importáljuk). Mezőgazdasági szakemberek évtizedek óta szorgalmazzák a mennyiségiről a minőségi termelésre való átállást. A nagyobb kézimunka-igényű termények könnyebben és jó áron értékesíthetőek, ezek termesztése, feldolgozása pedig sok képzetlen munkaerőnek kínálna megélhetési lehetőséget. Bár ezen a téren a lemaradás óriási, válaszadóink mindössze 10%-a (3 szavazó!) tartotta fejlesztésre méltónak a mezőgazdaságot.

  7 Responses to “Egy szavazás margójára”

 1. Kedves Szerkesztő!

  Kevés a szavazat, lehet hogy más kérdéseket kellene feltenni! Nem szeretnék kioktatni senkit, sem, és távol áll tőlem hogy kritizáljak, hiszen legalább Ön tesz fel kérdéseket, sokakkal ellentétben.
  Én megkérdezném az embereket, szeretnének-e helyben dolgozni, és mit tennének azért hogy itt helyben legyen munkalehetőség.
  Bárkinek lehet jó ötlete ki hogyan teremtene munkát. Lássuk hogy kinek van ötlete!

  Meginvitálnám a Polgármester Urat, hogy válaszoljon a felvetett ötletekre, gondolatokra, lehet-e nem-e, ha nem miért nem, és hogyan lehetne, itt lehetne beszélgetni arról hogy együtt gondolkodva hogyan lehetne munkát teremteni, létrehozni helyben.

  Ha munka van, minden van!

 2. Még egy gondolat, a távmunka lehetőségei szinte nullára vannak redukálva, rengeteg a becsapás, átverés, tapasztalatból mondom. Gyakorlatilag a távmunka nem létezik.
  Ha mégis, nagyon kikerüli ezt a környéket.:)))

 3. Kedves Margitka!
  Örülök, hogy újra ír. Szerintem jók a kérdései, és már fel is tette őket. :)
  Ami viszont a távmunkát illeti, téved. Én magam is távmunkában dolgozom, ez teszi lehetővé, hogy eközben itt éljek. Tény, hogy ez nem minden területen működhet. Általában például fordítók, grafikai munkákat végzők, programozók, újságírók dolgoznak távmunkában. Mindegyikhez speciális képzettség kell. A távmunkának meghirdetett telefonos ügynökösködések és hasonlók többsége sajnos valóban közönséges átverés.

 4. Kedves Szerkesztő!

  Ön egy igencsak szerencsés emberkének mondhatja magát, legalább Önnek sikerült. Ezzel csak egy baj van, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Kettő talán már reményt adhat, de a sok az elhozza a nyarat. Valahogy így gondolom.
  Ezeket az Ön által említett lehetőségeket végigjártuk, sajnos semmi eredménnyel, fordítással is próbálkoztunk, de semmi eredmény, jelentkeztünk gépelési munkákra is semmi eredmény, és még sorolhatnám, de nincs sok teteje.
  Nagyon kíváncsi vagyok hogy a Polgármester Ur vajon felvállalja-e azt hogy itt a fórumon együtt gondolkodna-e a választókkal egy munkahely teremtésén.
  Nekem ötletem is lenne.
  Arra is nagyon kíváncsi vagyok hogy vannak-e ötletek munkahelyteremtés céljából, vagy mindenki csak a sült galambra vár, pedig azok egyre ritkábbak, menet közben leégnek, vagy elhappolják előlünk.:)

 5. Kedves Margitka!
  A hazai távmunkapiacon tényleg kiábrándító a helyzet. Érdemes kihasználni az internet lehetőségeit, és a nagy, nemzetközi piacon szerencsét próbálni. Ha beszél angolul, hasznos lehet regisztrálnia egy nagyobb távmunkakereső portálon. Én ezt ajánlanám: http://www.ifreelance.com/ Nagyon sok magyar, többek között hivatásos és szabadúszó fordító használja, a legkülönfélébb területekről. Bármi kérdése van, szívesen segítek ebben.

 6. Magyarországon olyan, hogy távmunka nem létezik!
  Valós,létező munkát csak egy szűk réteg végez távmunkában, de ez a szám arcpirítóan alacsony.Ráadásul az idegen nyelvtudás hiánya újabb akadályt jelent.

 7. Kivánok mindenkinek boldog karácsonyt.