Elfolyt…

Eddig elfolyt: 738 millió forint, azaz 1,5 millió köbméter víz. A pazarlásnak vége – e felirat előtt tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél a hónapok óta tartó átvilágítás eddigi eredményeiről.

– A cég gazdálkodását a vizsgált időszakban a kettős mérce jellemezte – mondta Winkler Tamás, a DRV Zrt. ez év júniusában kinevezett vezérigazgatója. – Miközben a magas vízdíjat a fogyasztóktól kíméletlen eszközökkel beszedték, voltak szép számmal haszonélvezők is. Azok, akiknek esetenként milliós nagyságrendű tartozását elengedték, vagy azok a vezetők, akik több millió, vagy több tízmillió forinttal a zsebükben távoztak a cégtől. Akadtak, akiknek a jelek szerint mindent szabad volt a DRV-nél. Az átvilágítás során eddig több mint 700 millió forintnyi gyanús pénzmozgást tártak föl. A vörösiszap-katasztrófában elhíresült, magántulajdonú Mal Zrt-nek például még egy 1976-os (!) szerződés alapján feleannyiért adták a vizet, mint a köztulajdonban lévő bakonyi társvízműnek.
– Immár írásos bizonyítékok szolgálnak arra, hogy bűncselekményeket követtek el az elmúlt időszakban a DRV-nél – állította Szabó Iván, a vízmű jogi képviselője. Hozzátette: a gyakran politikai, gazdasági érdekből meghozott, indokolatlan döntések súlyos költségei beépültek a fogyasztóktól kért vízdíjba, s ez az egyik magyarázat arra, hogy a hazai átlagnál miért kerül többe az ivóvíz a Balaton térségében.

Tovább a Somogyi Hírlap cikkéhez >>