Körkérdés az utcanevekről

A hiányzó utcanévtáblák miatt nem könnyű a tájékozódás Ádándon. A legtöbb utcát GPS vagy hosszas kérdezősködés nélkül lehetetlen megtalálni, ami leginkább vészhelyzet esetén okozhat gondot a mentőknek, tűzoltóknak. Esedékessé vált tehát a házszámozás régóta húzódó rendezése, ezzel együtt új, egységes utcanév- és házszámtáblák készítése, a hiányzók pótlása.

Községünkben ugyanakkor máig több utcanév idézi a proletárdiktatúra és a szovjet megszállás évtizedeit, illetve szélsőséges politikai eszméket hirdet. Ezek nagyban meghatározzák a település arculatát – cseréjük azonban a rendszerváltás óta halogatott feladat. Érdemes mindenképpen az új táblák elkészítése előtt elgondolkodni ezek megváltoztatásán, később ugyanis már sokba kerülne, így valószínűleg még évtizedekig nem lenne újabb lehetőség megszabadulni ettől az örökségtől. Ezzel kapcsolatban várjuk olvasóink véleményét, ötleteit. (A kérdésről bővebben olvashatunk a lapozás után!)

Gyakran ismételt kérdések

  • Mi indokolja ezeket a változásokat?

Az utcanév – akárcsak az utcai szobor, emlékmű – a település énképét nagyban meghatározó arculati elem, a község önazonosságának fontos része. Ádándon azonban több utca az 1950-es években, központi párthatározat alapján kapta a nevét. Ezek ideológiai, szélsőséges politikai állásfoglalást tükröznek, ennek pedig egy demokráciában semmiképpen sem az utcanévtáblákon van a helye. Az érintett utcák átnevezése 1990 óta folyamatosan esedékes, de korábban a táblacserékkel együtt sokba került volna, ezért sajnos máig nem történt meg. Húsz évnyi az elmaradásunk.

  • Miért éppen most van erre szükség?

A népszámlálás miatt október 31-ig nem lesznek változások, utána viszont a házszámok rendezése miatt várhatóan amúgy is sokak lakcíme megváltozik. Ezzel párhuzamosan új, egységes utcanévtáblák készülnek, emiatt a község számára most nem jelent külön anyagi terhet az utcanevek megváltoztatása sem. Később, az új táblák kihelyezése után már költségesebb lenne.

  • Nincsenek ennél fontosabb dolgaink?

Mindig vannak fontosabb feladatok is. De amíg a sokmilliós, gazdasági és infrastrukturális nagyberuházások, csatornázás, útépítések el nem készülnek, nem tehetjük félre az esetleg kevésbé fontosnak ítélt fejlesztéseket, így a környezetvédelmet, a faluszépítést, arculatfejlesztést vagy a kultúrát.

  • Melyik utcákat érintheti a változás?

Csak a kifejezetten politikai tartalmú utcaneveket, amelyek az ország katonai megszállásához és a proletárdiktatúrához kötődnek, illetve szélsőséges politikai eszméket hirdetnek: Felszabadulás, Ságvári Endre, Zalka Máté, Rózsa Ferenc, Pusztai István utca.
A házszámozás rendezésével ugyanakkor más utcákban lakók lakcíme is megváltozhat.

  • Sok utánjárásba, pénzbe fog ez nekünk kerülni?

Szerencsére nem. A személyi okmányokat nem kell kicserélni a házszám vagy a közterület nevének változása esetén, a lakcímkártya cseréje pedig ingyenes. A közszolgáltatókat, közüzemeket, a földhivatalt, a postát hivatalból értesíti az önkormányzat a változásokról.
Az utcanév-változások az ország nagy részén a rendszerváltással együtt lezajlottak, a közelmúltban pedig egy sor közterület neve Budapesten is megváltozott. Érdemes az interneten rákeresni az ezeket kísérő egyeztetésekre és vitákra. A legtöbb felmerülő kérdésre megtaláljuk a választ.

  • Ez a szavazás fogja eldönteni, hogy lesz-e változás?

Semmiképpen sem, hiszen ez természetesen nem népszavazás, hanem a honlap olvasói körében tartott közvélemény-kutatás. Itt bárki szavazhat, függetlenül attól, hogy helyben él-e, illetve az ádándiak közül még nincs mindenkinek internetelérése. A változtatásról kizárólag a képviselő-testület dönthet, figyelembe véve a helyi polgárok javaslatait, így az itt elhangzó érveket is.

  • Mi lesz ezeknek az utcáknak az új neve?

A kérdés még korai. A bevett gyakorlat szerint egy település saját híres szülötteinek, hagyományainak, múltjának, a tudomány, kultúra, történelem vitathatatlan, nagy alakjainak szokott emléket állítani az utcaneveken, kifejezve ezzel a tiszteletét, illetve alakítva a község jövőbeli arculatát.

Szép példája lenne az összefogásnak, ha Ádánd lokálpatriótái, civil szervezetei és önkormányzata olyan új, politikamentes utcaneveket választanának a településnek, amelyekre az unokáink is büszkén tekintenek majd.

[poll id=”7″]

(A szavazás tapasztalatairól itt olvashatunk.)