máj 252011
 

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), virágzás előtt

A parlagfű az ország lakosságának közel 15 százalékának életét megkeserítő, erősen allergén növény. Szénanáthát, asztmát, ekcémát okozó hatása miatt kormányzati szinten is kiemelt területként kezelik, nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a parlagfű irtására. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében a parlagfű elleni védekezés kötelező. Ennek elmulasztása esetén a fertőzött terület tulajdonosát, használóját a hatóságok növényvédelmi bírsággal sújthatják.

A parlagfű irtása

Fontos, hogy még a növény virágzása, tehát a pollenképződés megindulása előtt kezdjük meg a védekezést. Ennek az ideális ideje június hónapban van. A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Célszerű a növényt gyökerestől kihúzni illetve kikapálni, illetve a fertőzött területet rendszeresen kaszálni, ugyanis a visszavágott növény nagyon könnyen újra sarjad, ilyenkor elágazik, és még több virágot nevel. Nagyobb, mezőgazdasági területeken a tárcsázás javasolt.
Parlagfű irtásakor ne feledkezzünk meg a saját egészségünkről sem! Viseljünk védőkesztyűt, virágzáskor pedig a felszálló pollen ellen porvédő maszkot!

Megelőzés, biológiai védekezés

A parlagfű növénytani szakkifejezéssel élve pionír, azaz úttörő növény, mert az elsők között hódítja meg a növényzet nélküli területeket, parlagokat. A jól beállt gyepekbe viszont nem hatol be. Fontos lenne a régi legelők, kaszálók fenntartása, a beszántásuk kerülése. Erdőkben sem tud megtelepedni, ezért hosszú távon jó megelőzés a parlagterületek erdősítése. A természetes, biológiai védekezés legeredményesebb (és egyben feltétlenül környezetbarát!) eszköze a növény életlehetőségeinek csökkentése. Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.

Bővebben a parlagfű elleni védekezésről »

  2 Responses to “Védekezzünk a parlagfű ellen!”

 1. http://kepfeltoltes.hu/110525/IMG_0001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/110525/IMG_0004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/110525/IMG_0005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Tisztelt Önkormányzat!

  “Védekezni kell a parlagfű ellen.”Nem csupán a parlagfű okoz kellemetlenséget,hanem az éveken át rendezetlen ingatlanok is.Elsősorban a szomszédoknak, hisz a gaz magvakat a szél nem nézi, hova hordja.
  Arról nem beszélve, van egy önkormányzati rendelet, hogy mindenkinek kötelessége ingatlanát rendben tartani.Talán ezt a rendeletet valamennyi tulajdonossal be kellene tartatni! A látvány is önmagáért beszél!
  Szeretném megkérdezni, és nagyon szeretném, ha valaki válaszolna is az Önkormányzattól,meddig hagyják szó nélkül ezt a rendezetlen állapotot, mikor kötelezik a tulajdonosokat, akik nem foglalkoznak a környezetükkel, hogy kaszálják le a töménytelen mennyiségű gazt, amiben egyre több lesz a parlagfű is!

 2. Utóirat:
  Ez a 3 kép egyetlen ingatlanon készült,és 3 éve így néz ki, de ha nyitott szemmel járják a települést az illetékesek, minden bizonnyal többet is találnak!!