Űrszelvény

 Posted by at 12:04  Add comments
aug 142011
 

Rendszeres olvasóink bizonyára emlékeznek: idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából megemlékeztünk az ádándi vasútállomás három idős vadgesztenyefájáról.

Ezek a fák – csemeteként – már Ádánd legelső, 1900 körül készült képeslapján is láthatóak voltak, az idén azonban a MÁV úgy ítélte meg, hogy veszélyessé váltak, ezért az év elején mindhármat kidöntötte.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy ezeket a jelképpé vált, gyönyörű fákat mikor és milyen fafajokkal szeretné pótolni a vasúttársaság, ezért még áprilisban udvarias levélben érdeklődtünk ezekről az ügyfélszolgálatnál – szerettünk volna ugyanis fényképes riportban is hírt adni a faültetésről. Megkeresésünkre azonban a MÁV szokatlan módon reagált.

Kevésbé meglepő, hogy a válaszra két teljes hónapot kellett várnunk. Annál furcsább volt azonban a válaszlevél 1980-as éveket idéző kommunikációs stílusa, ridegen elutasító tartalma, illetve az államvasutak részéről a természetvédelem iránti teljes érzéketlenség:

„2010. december 2-án Ádánd állomás felvételi épülete előtt vasútüzem biztonságos működése miatt kivágásra került a vasúti pálya jobb oldalán a 890+80 szelvényben 1 db 110 cm átmérőjű, a 890+85 szelvényben 1 db 90 cm átmérőjű gesztenyefa. A 3-ik gesztenyefának az I. számú vágány űrszelvényébe nyúló ágai eltávolításra kerültek.
A kivágott fák pótlását nem tervezzük.
Az űrszelvénybe nyúló és a pályamenti elöregedett fák rengeteg problémát okoznak a számunkra és veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát. Kérem tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.”

Láb alatt...

A fentiekkel kapcsolatban néhány gondolat: Legtöbbünk számára magától értetődő kötelesség, hogy a kivágott fák helyére újakat ültessünk. A közlekedés biztonsága persze fontos szempont – de nem az egyetlen. Nagy termetű, 100-150 év alatt esetleg veszélyessé növekvő fafajok helyett miért ne ültethetnénk kisebb termetű díszfákat? Egy nagy, országos vállalat imázsának fontos része kell hogy legyen a környezet iránti igényesség. Érzik-e a vállalat döntéshozói, mekkora a felelősségük a szemléletformálásban?

Egykor a MÁV joggal volt büszke a vasútállomásokat övező parkokra, fasorokra, díszkertekre. Megvan-e az oka ma is erre a büszkeségre?

  3 Responses to “Űrszelvény”

 1. Én nekem a mai napig nem válaszoltak január 25-én (!) írt levelemre, melyet a “35-ös Kaposvár-Siófok vasútvonal használói, kedvelői” Facebook csoport nevében írtam.

  Íme az akkori levelem:
  Mély megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Ádánd állomáson és Kapoly megállóhelyen kivágták a fákat. Érthetetlen erre miért volt szükség.
  Kérdésünk az ügyben:
  1.) Vizsgálták-e meg a fákat szakemberek kivágás előtt, s indokoltnak tartották-e a kivágást?
  2.) Mikor lesznek elszállítva a fa rönkjei, jelenleg a padok megközelítését is nehezíti?
  3.) Ültetnek-e új fákat a régi helyére?
  4.) Önök szerint az árnyék nem fontos a várakozó utasoknak?
  5.) A fagyökerek eltávolításra kerülnek-e?

  Köszönjük válaszukat előre is.

 2. Most, hogy a Somogyi Hírlap is foglalkozott a témával, remélhetjük-e vajon, hogy visszatérnek Ádándra a MÁV emberei – ezúttal nem láncfűrésszel, hanem ásóval és néhány facsemetével?…

 3. nem hiszem. A MÁV-nál úgy lehet valamit elérni, ha 10 különböző szervének 20 levelet küld az ember :) Azért nem hatékony, mert minden feladat más leányvállalat feladata, akik egymással nem kommunikálnak.
  Azért nem kell feladni. Az elmúlt egy évben, ha nehezen is, de elértük, hogy pótolták az ellopott állomástáblákat Bonnyán és Felsőmocsoládon, Bonnyán megcsinálták a peron szélét, Felsőmocsoládon bedeszkázták a kitört ablakokat, kijavították a tetőt, Daránypusztán kihelyeztek egy padot, kiirtottak a bozótot, Som-Nagyberényben és Kapolyon kicserélték a törött padlapokat.
  Javaslom, hogy az Önkormányzat nevében írjanak levelet a MÁV pécsi Pályavasúti Területi Központjának, szerintem ők vágatták ki. (7623 Pécs, Szabadság u. 39., tel: (72) 215-611 (15-03 mellék)
  A Sióvölgy megállóhelyet is akkor szedték rendbe (esőbeálló oldallapjait OSB lemezekkel pótolták, lenyírták az egész területen a füvet, táblát újra mázolták), miután Balázs Árpád polgármester továbbított a MÁV Panaszirodának egy hozzájuk érkezett panaszt.