Civilek a közbiztonságért

Interjú Bognár Józseffel, a helyi polgárőrség vezetőjével

Bognár József

– Összefoglalná röviden a polgárőrség újjáalakulásának körülményeit?
– Mivel 22 éve itt lakom a faluban, mindig figyelemmel követtem a polgárőrség működését. Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy nem úgy működött, ahogy a falu lakossága szerette volna és biztonsága megkívánta. Ezért úgy gondoltam, hogy én megteszem a megfelelő lépést, és megoldom a problémát. Ezért vállaltam az egyesület vezetését.

– Milyen célkitűzéssel indultak újra?
– A fő cél, hogy a faluban elszaporodott lopásokat, betöréseket és a bűnözéseket visszaszorítsuk. A folyamatos járőrszolgálattal és a rendezvények biztosításával a faluban élő tisztességes emberek vagyonának őrzéséhez, biztonságához kívánunk segítséget adni.

– Hány tagjuk van most, és várnak-e még új belépőkre?
– Most 22 tagja van a helyi Polgárőr Egyesületnek. Ebből még 3 fő nem tette le a feladat ellátásához szükséges vizsgát, így csak 19 főt lehet bevonni a szolgálat ellátásába. Ténylegesen 8-10főt lehet rendszeresen bevonni a munkába. Ők hetente 3-4-szer estétől hajnalig járőröznek.Ahhoz, hogy folyamatosan és még hatékonyabban tudjunk működni, várunk sorainkba minden hölgyet, urat, aki a falu érdekében vállal polgárőri feladatot.

– Hogyan szervezik meg a munkát, milyenek a munkakörülmények?
– Jelenleg csak saját gépkocsikkal tudunk járőrözni. Nagy szükségünk van egy terepjáróra amivel a földutak és a szőlőhegy könnyen megközelíthető, bejárható lenne. Így ezeken e helyeken is tudnánk hatékonyan ellenőrizni.

– Milyennek szeretnék látni a lakossággal a kapcsolatukat?
– Azt szeretnénk, hogy a falu lakossága működjön együtt a polgárőrökkel. Bármilyen problémával forduljanak hozzánk bizalommal. Ugyanakkor kérjük, várjuk segítségüket és támogatásukat is a közös cél, a bűnözés visszaszorítása érdekében. Figyeljék az idegen autókat, ha gyanús autót látnak írják fel a rendszámát és szóljanak nekünk. Ha házakhoz becsengető idegen embereket látnak, akkor is érdemes odafigyelni, és szólni. Vigyázzunk egymásra és értékeinkre!

– Tervezik-e, hogy valamilyen formában tájékoztatják a közvéleményt a polgárőrség mindennapjairól?
– Jó, hogy lehetőséget kaptunk a bemutatkozásra. Szeretnénk továbbra is élni ezzel. A munkánkról, eredményeinkről szeretnénk rendszeresen tájékoztatást adni itt, a falu honlapján.

Bognár József, a Polgárőr Egyesület elnökének telefonszáma: 06-30-311-6585