szept 142011
 

Egymillió forint fejében hajlandó csak hozzájárulni az egyik szomszéd, hogy öt centis szigetelőréteggel burkolják be az ádándi óvoda telekhatáron álló falát.

Szöges ellentét

Kihelyezett rendkívüli ülésen, az óvodában próbált egyezségre jutni az ádándi képviselő-testület a szomszédokkal – sikertelenül. A többi szomszéd hozzájárulását adta, a napokban el is készült a beruházás, csak éppen hiányosan: az Ábrahámék felőli falat kihagyták, azt nem szigetelték. Ádánd önkormányzata 5,7 millió forintot nyert a belügyi tárca pályázatán az óvoda külső hőszigetelésére, amihez 1,4 millió forint saját erőt biztosítottak. Az épületet öt centiméter vastag hőszigetelő rendszerrel burkolták, majd színezték – egyelőre csak három oldalon.

A telekhatáron álló óvoda egyik szomszédja úgy nyilatkozott: akkor adja hozzájárulását, ha az önkormányzat megvásárol ingatlanukból egy akkora részt, amennyire a hőszigetelés átnyúlik hozzájuk; e területért egymillió forintot kérnek.

(Tovább a Somogyi Hírlap cikkéhez »)

  One Response to “Öt centi légtér egymillióért?”

 1. Érthetetlen, hogy az ilyenekre miért nem húzható rá az uzsora bűncselekmény vádja.

  Marad tehát a polgári eljárás.

  A szomszédos tulajdonos hozzájárulása a Ptk. 5. § alapján bírói ítélettel pótolható.
  Ptk. 5.§ (3) Ha a joggal való visszaélés jogszabály által megkívánt nyilatkozat megtagadásában áll, és ez a magatartás nyomós közérdeket vagy különös méltánylást érdemlő magánérdeket sért, a bíróság a fél jognyilatkozatát ítéletével pótolhatja, feltéve, hogy az érdeksérelem másképpen nem hárítható el. A jognyilatkozat pótlására különösen akkor kerülhet sor, ha a jognyilatkozat megtételét illetéktelen előny juttatásától tették függővé.

  Az Alkotmánybíróság részéről 2012.11.12-én az alábbi irányelvek fogalmazódtak meg:
  “építmények utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása olyan, alkotmányos védelmet igénylő közérdeket szolgál, amely a tulajdonjog korlátozásának elfogadható indoka lehet”

  Megoldás lehet a kisajátítás is.