Új tervek a kastély hasznosítására

Oktatási központot alakítana ki az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a 2007-ben bezárt ádándi szakképző iskola ingatlanán, melyet a megyei önkormányzat az intézmény megszüntetése óta árul.

Mezőgazdasági jellegű képzésnek is helyet adó oktatási központnak kiváló az egykori ádándi iskola, ezzel elnökünk, Farkas Flórián is egyetért – mondta Berényi László somogyi országgyűlési képviselő, az ORÖ elnökhelyettese. – Mezőgazdasági területek is tartoznak hozzá, ez is az egyik előnye. Hiányszakmák oktatását, különböző képzéseket, átképzéseket kínálna a régió roma és nem roma munkanélkülijei számára az Országos Roma Önkormányzat az elképzelések szerint, a Farkas Flórián és Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt roma keretstratégia részeként. Ebben szerepel ilyen regionális képzőközpontoknak a létrehozása, erre szemeltük ki az ádándi ingatlant, magam pedig azért is lobbizok mellette, hogy Somogy méginkább kerüljön a figyelem, az érdeklődés fókuszába. No meg hogy ne legyen elhagyatott, ne pusztuljon ez a csodálatos környezetben lévő ádándi terület.

Berényi László úgy tájékoztatott: az államtitkárság asztalán az ORÖ elképzelése, döntésre vár, hogy zöld utat kap-e a koncepció, az ádándi kastély, a hozzá tartozó épületek és területek megvásárlása. A képviselő hangsúlyozta: hátrányos helyzetű emberek képzése, átképzése folyna Ádándon, vagyis nem csak romáké. Mintaprojekt valósulhatna meg a különböző szerveztek és önkormányzatok összefogásával a dél-dunántúli régióban.

Pollák Tibor polgármester: „A konyha falát kibontva vitték el a főzőüstöt”

Az ádándi Berzsenyi Közművelődési Egyesület szervezésében 1988. júliusában szervezték meg az ország első bentlakásos, nemzetközi népfőiskolai kurzusát az akkori Fekete István szakiskolában. Az egyesület akkori elnöke, Pollák Tibor ma Ádánd polgármestere, ezért nem véletlen az első reakciója a négy éve üres, megyei tulajdonú ingatlan hasznosításáról. – A lényeg az, hogy valamilyen módon hasznosítva legyen, máskülönben lassan az enyészeté lesz – így a polgármester. – Felmerült, hogy a 2013-ban újraindítani tervezett népfőiskolai program egyik hazai bázisa lehetne ismét Ádánd, a bezárt szakképzőjével. De az sem elvetendő elképzelés – persze, pénz híján ma nem más, mint utópia –, hogy az önkormányzat költözhetne be a helyi szociális intézményekkel együtt, csak hogy biztosítva legyen az állagmegóvása. Holland érdeklődő is járt itt a minap, de azt mondta, sokat kellene költeni rá és sokba kerülne a felújítása.

Talán ez az utolsó pillanat, hogy még megérje valakinek birtokba venni. Még nincs annyira lepusztulva, persze én elszomorodva jártam végig a területet és az épületeket a múltkor, amikor az áramszolgáltató kiderítette: azért akadozik az áramellátás a falu egy részén, mert a kastélyparkban egy trafót teljesen benőtt már a dzsungel. Úgy láttam, az épületeket teljesen kiürítették, a konyhai főzőüstre például igényt tartottunk volna mi is az iskolai konyhánkon, de valakik az épület falát kibontva elvitték azt is…

(Forrás: Somogyi Hírlap)

Tudjon meg többet a Csapody-kastély történetéről! »