dec 082011
 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, óvodás és iskolás gyermeket, szülőt, nagyszülőt és egyedülállót Advent negyedik hétvégéjén, 2011. december 17-én, szombaton 13 órakor, az Általános Iskola ebédlőjében megrendezésre kerülő mézeskalács sütésre és díszítésre!

A tésztát mi előre meggyúrjuk. Szorgos kezeket várunk a szaggatáshoz, sütéshez, díszítéshez. Kiszúró formát és díszítő anyagokat tetszés szerint mindenki hozhat magával. Az elkészült mézeskalácsokat mindenki hazaviheti.

„Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet! Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele! Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel! Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél! Szórd meg asszonyi kacagással, és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást! Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul.”

Szívesen várjuk olvasóink mézeskalács receptjeit is!
Készüljünk együtt karácsony ünnepére a Polgármesteri Hivatal szervezésében!

  2 Responses to “Karácsonyi mézeskalács sütés!”

  1. Omlós mézeskalács – Én ezt sütöm…

    Hozzávalók:
    - 100 g margarin (Ráma)
    - 60 g cukor (lehetőleg barnacukor)
    - 23 dkg méz (hársból a legjobb)
    - 50 dkg finomliszt
    - 2 csomag sütőpor
    - 2 kk. őröl fahéj
    - csipet gyömbér (ízlés szerint)
    - csipet szerecsendió (ízlés szerint)
    - reszelt citromhéj és narancshéj (ízlés szerint)
    - szegfűszeg (őrölt)
    - 3 tojás (M-es)
    - 1 kk. szódabikarbóna (egyenletesebb lesz a tészta)

    Díszítés:

    - 2 tojásfehérje
    - 15-20 dkg porcukor
    +ezüst és arany cukorgolyók, ételfesték a tojásfehérjés krémhez

    Elkészítés:

    A cukrot, mézet és a margarint olvasszuk fel egy lábosban, majd egy kicsit hagyjuk hűlni (5-10 perc).
    Csak addig hűtsük a keveréket, hogy lehessen vele dolgozni, ne legyen túl forró.
    Keverjük össze egy másik tálban a lisztet, fűszereket, szódabikarbónát, sütőport és a reszelt citrom ill. narancs héjat.
    Az „édes masszánkba” üsssünk két tojást és keverjük el. Ezután adjuk hozzá a lisztes keverékünket és dolgozzuk össze. (Javasolt a folyamatos adagolás keverés mellett. [Kézzel keverünk!!!])
    2-3 órát hagyjuk hidegen állni!

    A pihentetett tésztát osszuk két részre. Nyújtsuk ki az első bucit 3-5 mm vastagra. (Attól függ milyen vastagra szeretnénk a sütiket.)
    Szaggassuk ki, majd helyezzük előmelegített sütőbe. (180 -190°C – én hőlégkeveréssel szoktam ha van rá mód) 6-7 perc alatt kisül egy adag!
    Ugyanígy járunk el a második tésztabuci esetében!

    És végül következik a díszítés és a fogyasztás, amihez mindenkinek jókedvet, ügyességet és jó étvágyat kívánok! ;-)

    u.i.: Háromszoros adagot szoktam készíteni, mert gyorsan elkapkodják a családtagok, barátok! :-D

    Kellemes Ünnepeket mindenkinek és jó sütkérezést!

  2. Jajjj!
    Kihagytam a sót! (csak egy csipet)
    Az ugye mindenbe kell, hogy kihozza az ízeket…ahogy nagyanyáink is csinálták! :-)