Farkasordító hideg – vigyázzunk egymásra!

Időjárási veszélyek, fagyhalál megelőzése

Az elkövetkező napok időjárását egy az Északkelet-Európa feletti anticiklon és annak peremén kialakuló mediterrán ciklon együttese alakítja majd, mely hatására várhatóan sokfelé valószínű váltakozó intenzitású havazás, sarkvidéki hideg levegővel társulva. Az alacsony hőmérsékletet már eddig is fokozatosan érzékelhettük és a következő napokban is mínusz 10 és mínusz 20 °C fok közötti alacsony hőmérséklet várható.

Tekintettel a fentiekben említettekre, figyelmükbe ajánlunk néhány hasznos tanácsot.

  • A veszélyhelyzetek megelőzése érdekében fordítsanak nagyobb figyelmet a fűtetlen lakásokban élő főként idős személyekre, a mozgási problémákkal küzdő személyekre, illetve a fedél nélkül élő hajléktalanokra!
  • Az elkövetkező napokban látogassák meg többször, közeli és távoli hozzátartozóikat, szomszédjaikat, ismerőseiket! Lehet, hogy segítségre szorulnak.
  • Ellenőrizzék, hogy otthonukban és segítségre szoruló családtagjaiknál elég tüzelő van-e a fagyos napokra előkészítve!
  • Idős vagy nehezen mozgó hozzátartozóiknál, segítsenek a lakás, ház befűtésében!
  • Amennyiben utcán találkoznak hajléktalan személyekkel, ne menjenek el mellettük, kérjék meg őket, hogy fáradjanak be a fűtött szállókra saját érdekükben. Ha nem fogadják meg tanácsukat, legalább egy pohár forró teával segítsék ki őket!
  • Az utcákon, közterületeken a hideg és a várható havazás miatt mások is segítségre szorulhatnak, kérjük figyeljenek egymásra és segítsenek, ha tudnak!

A fagyhalál veszélyei, mire is kell figyelni!?

Az úgynevezett fagyási sérülések nem csak fagypont alatti hőmérséklet során jöhetnek létre. Testünk hajszálerei összehúzódással védekeznek, így a végtagokon lecsökken vagy megszűnik a vérkeringés. Teendők:

  • Meg kell akadályozni a további lehűlést! (takaró, meleg hely)
  • Szűk ruházattól, tárgyaktól szabadítsuk meg az érintettet!
  • Itassunk a sérülttel meleg, alkoholmentes italt!
  • Nem szabad a sérült testrészeket dörzsölni, meleg víz alá rakni és hirtelen felmelegíteni!

A rendőrség is fokozottan figyel és intézkedik az alábbiakban felsoroltak alapján:

  • Felvettük a kapcsolatot a hajléktalanszállókkal, egyeztettünk a polgárőrökkel, akik személyismeretüket felhasználva figyelmet fordítanak az egyedül élő idősekre, illetve a hajléktalanokra, hiszen ők azok, akik leginkább ki vannak téve a kihűléses halálesetek veszélyének.
  • A megyei ügyelet soron kívül fogadja az erre a célra létrehozott zöld számon (112, idősvonal 06/80-200-676) bejövő hívásokat.
  • Valamennyi közterületen szolgálatot ellátó rendőr felkeresi az előtte ismert egyedül élőket annak érdekében, hogy megbizonyosodjon ellátottságukról.
  • Kiemelt figyelmet fordítunk a hajléktalanok korábban felmért tartózkodási helyeinek visszatérő ellenőrzésére.

Kérjük az állampolgárokat, tegyenek bejelentést azokban az esetekben, amikor távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, életjelet semmilyen formában nem adnak magukról, amikor ismerten otthon tartózkodó szomszédjuknál nem észlelnek fűtésre utaló jelet vagy életvitelszerű mozgást!

Somogy megyében a SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Konzorcium Gesztorszervezete várja a hívásokat a 06/82-511-613-as telefonszámon, valamint a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ a 06/82-510-982-es telefonszámon és személyes megjelenést követően is segítséget nyújt!

Amennyiben információjuk van arról, hogy ismerős vagy ismeretlen személyeket kihűlés veszélye fenyegeti, bejelentést tehetnek az ingyenesen hívható 112-es telefonszámon, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 06/82-502-700-as ügyeleti telefonszámon és az idősvonal 06/80-200-676-os zöld számán!

Hívjon bátran, hogy segíthessünk!!!

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf. 121.
Telefon: 82/502-700-2732, fax :82/502-700-2772
E-mail: bunmeg@somogy.police.hu