A víz világnapja

Pusztuló vizes élőhelyek: a Kis-Koppány-patak csatornává egyenesített medre Ádándnál

A Föld 70%-át víz borítja, ám ebből alig 3% édesvíz. A világ édesvízkészletének csupán 0,3%-a alkalmas közvetlenül emberi fogyasztásra, ugyanakkor a Föld népességének növekedésével és életszínvonalának emelkedésével párhuzamosan az édesvíz iránti igény fokozatosan növekszik. Az igények növekedése miatt az édesvíz-gazdálkodás jelen formájában nem sokáig fenntartható. A készleteink végesek, így ha nem változnak a dolgok, a fennálló helyzet biztosan nem fog javulni.

A legfontosabb feladatok a vizek további szennyezésének megszüntetése, a rendelkezésre álló vízkészletek védelme, a vízfelhasználás fenntarthatóvá tétele. Mérsékelni kell az árvizek és aszályok negatív hatásait, illetve a vizes élőhelyek állapotának javításával meg kell előzni végső eltűnésüket. Mindezen célok eléréséhez az állami, az önkormányzati és a magánszféra összehangolt fellépésére van szükség.

Az emberi fogyasztásra kerülő víz szinte mindig természetes környezetből származik, ezért kulcsfontosságú, hogy természeti környezetünk vízkészleteit is megóvjuk. Ádánd község nemrégiben elkészült, új településrendezési terve kiemelten foglalkozik a természetes vizek védelmével, illetve a rohamosan pusztuló vizes élőhelyek mielőbbi rehabilitációjával.

(Bővebben: A Viz Világnapjának magyarországi honlapja)