Tájékoztató

Tisztelt Ingatlantulajdonos, Polgártársam!

Örömmel tájékoztatom, hogy Ádánd település a tervezett szennyvízcsatorna hálózat és szennyvíztisztító telep megépítéséhez a KEOP.1.2.0/B/10-2010-0025 kódjelű pályázaton 85%-os támogatást nyert el (840.152.750,- Ft), így a lakosság és az önkormányzat elviselhetőbb mértékű terhelésével (148.262.250,- Ft) megépíthetővé vált a közmű.
A kialakítandó szennyvízelvezető rendszert 830 bekötéssel a földrajzi adottságok, a vízgyűjtő terület kiterjedése, valamint a gazdaságos működtetést biztosító műszaki feltételrendszer (szennyvíz átemelők száma, a szennyvízelvezető rendszerben tárolódó szennyvíz mennyisége, az összegyülekezési idő, a szag – és vele összefüggő korróziós bomlások – és az üzemelési költségek) figyelembe vételével határoztuk meg.

A település domborzati viszonyai alapján gravitációsan jól csatornázható a község, ezért a rendelkezésre álló közterületeken terveztük a hálózat kialakítását, a mélyvonulatban húzódó vízfolyás irányába. Ádánd község területén a keletkező szennyvizek gyűjtésére 5 db szennyvíz-elvezetési öblözetet terveztünk kialakítani, szennyvízátemelők megépítésével. A tervezett szennyvízátemelő műtárgyakba a kb. 8 km bekötővezetéken és a mintegy 15 km gravitációs csatornán keresztül jutnak a kapcsolódó ingatlanok szennyvizei, a tervezett szennyvíztisztító telepre mintegy 5 km nyomóvezetéken keresztül.

A tisztított szennyvíz a telepről a Kis-Koppány patakba, majd onnan pedig a Sió-csatornába kerül. A szennyvíztisztítási technológia a temető alatti használaton kívüli önkormányzati területen kerül elhelyezésre, hol a technológiához szükséges infrastrukturális feltételek biztosíthatók és kiépíthetők.

Ismert tény, hogy településünk már 10 éve próbálkozik különböző formában a hálózat kialakítására. Erőteljes motiváció lett a Balaton Törvény hatálya alá tartozás ténye, mely a szennyvízelvezetés hiánya esetére olyan mértékű építési korlátozást ír elő 2015-től, mely végleges leszakadást eredményezne a térség településeitől. Az önkormányzat, mint a pályázat kedvezményezettje erőn felüli vállalása ellenére sem tudja lakossági támogatás nélkül a beruházást megvalósítani és nem is lehet célja. A különböző állami támogatások önkormányzati pályázati elnyerésével sikeresen csökkentettük az előzetesen egyéb fórumokon már közölt 200.000,- Ft-os egyösszegű csatlakozási díjat.

A szennyvízcsatorna és a szennyvíztisztító telep kivitelezése a jelenleg zajló közbeszerzési eljárás befejezése után várhatóan 2012. októberében kezdődik, és 2014. május havában fejeződik be.

A lakosság a beruházáshoz az önrészt víziközmű társulati formában fogja biztosítani. A víziközmű társulás szervezését elindítottuk, a jelen tájékoztató levél mellékleteként minden ingatlan tulajdonosnak rendelkezésre bocsájtjuk a víziközmű társuláshoz csatlakozás szándéknyilatkozatát, melyben a jelenlegi ismereteink alapján a beruházáshoz szükséges részletezettségben általános tájékoztatást adunk a feltételekről. Ezen szándéknyilatkozat kitöltése és visszajuttatása az önkormányzat számára a víziközmű társulat megalakításának feltétele. Kérjük, hogy gondosan töltsék ki, abban javítás ne legyen, ha véletlenül elrontották az önkormányzatnál, illetve a szervező bizottság tagjaitól kaphatnak másikat. A szándéknyilatkozaton található egy meghatalmazás rovat is, erre azért van szükség, hogy a társulat alakuló ülésén az érdekelteknek több, mint kétharmada nagy biztonsággal képviselve legyen. A meghatalmazás nem jelenti azt, hogy valaki nem jöhet el a társulat üléseire, csak arra szolgál, hogy a kellő részvételi arány a beruházás folyamatában biztosítva legyen. Kérjük, hogy a meghatalmazottakat kizárólag csak a szervező bizottság tagjaiból válasszák ki, a későbbi hatékony és pontos tájékoztatás biztosítása érdekében. A szervezőbizottság nevében eljáró személyek (általam aláírt megbízólevéllel) a következő hetekben felkeresik Önöket és segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Ha Ön rendelkezik lakástakarék-pénztári szerződéssel, akkor annak lejártát követően kap, vagy kapott erről értesítést. Ha rendszeresen fizette, akkor a 6 évvel előtti megcélzott csatlakozási összeg kb. 150.000,- Ft van a számláján, így csatlakozása esetén csak a különbözetet kell majd a társulás részére befizetni. Sajnos előtakarékossága nem minősül készpénzes befizetésnek, mivel az állami támogatás jóváírására csak a szennyvízhálózat kiépítését követően kerülhet sor és addig a beruházás finanszírozását hitelből kell a zárolt összeg erejéig biztosítani.

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, ha az érdekeltségi hozzájárulást egy összegben vagy részletben – az ingatlan tulajdonosaként – fizeti meg és az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét meg nem haladó nyugellátásban (57.000,- Ft), illetve időskorúak járadékában, normatív lakásfenntartási támogatásban részesül, aktív korúak ellátására jogosult, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre – a saját vagy a gyermeke jogán – jogosult, az érdekeltségi hozzájárulás 25 %-át, de maximum 37.500,- Ft-ot visszaigényelhet a befizetett összegből. A lakástakarék-pénztári szerződéssel rendelkezőkre ez nem vonatkozik, mivel ők már a befizetéseik után hasonló összegű támogatásban részesülnek. A közműfejlesztési támogatást a 262/2004. (IX.23.) Korm. rendelet alapján a település jegyzőjénél lehet igényelni.

Ádánd, 2012. július 13.

Pollák Tibor polgármester
a Szervezőbizottság elnöke

A víziközmű társuláshoz való csatlakozás szándéknyilatkozatai a Nyomtatványok oldalról letölthetőek.