Nem ivóvíz?

 Posted by at 09:39  Add comments
nov 212012
 

Több mint háromszáz településén több mint nyolcszázezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, s több mint ötszáz település ivóvízével adódnak egyéb minőségi kifogások.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén-, bór- és fluoridtartalmát – írta az atv.hu. A hírportál szerint ugyanakkor az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van, a belügyi tárca adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz csak az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. A többi településen e szerint meg kell oldani az átmeneti vízellátást, amire a Honvédelmi Minisztérium kapott megbízást.

Karácsony második napjától tehát minden bizonnyal honvédségi lajtos kocsik biztosítják az egészséges ivóvizet több száz magyar településen.
A fellelhető településlista alapján Somogy megyében ötvennyolc falu, illetve város vizének minősége kifogásolható. Ezek közt van Ádánd is.

(Forrás: Somogyi Hírlap)

  3 Responses to “Nem ivóvíz?”

 1. Remek. Akkor karácsonytól vödrözni fogunk az utcán? Tisztára, mint egy fejlődő ország. Még jó, hogy van patakunk. Egyszer majd még odajárunk mosni :)
  Vagy saját felelősségre fogyasztható lesz a hálózati víz? És ki fogja ezt ellenőrizni? Írhatnának erről is a cikkben, hamár feldobták a témát.

 2. Kedves Koppány!
  A Somogyi Hírlap cikkéhez mellékelt kormányrendelet táblázata azt az 58 somogyi települést sorolja fel (köztük Ádándot), amelyeken az ivóvíz minősége valamilyen okból kifogásolható. A helyi ivóvíz azonban (ahogy ez a táblázatból is kiderül) nem tartalmaz a megengedett egészségügyi határérték felett arzént, bórt vagy fluoridot, így a település nem esik a rendelet hatálya alá – ezért természetesen nem kell attól tartani, hogy itt is honvédségi lajtos kocsik biztosítanák karácsonytól az ivóvizet.

  Ettől függetlenül az ivóvízbázisok, a felszín alatti vizek védelme rendkívül fontos, mindannyiunkat érintő feladat, mert az ivóvízellátáshoz szükséges vízmennyiséget országszerte túlnyomó részben ebből a vízkészletből nyerjük ki. Az Alaptörvény az egészséghez való jog részeként, az Európai Unió és az ENSZ alapvető emberi jogként határozta meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférést.

 3. Kedves Szerkesztő!
  Bevallom a Somogyi Hírlap táblázatait nem böngésztem át és az eredeti cikket sem olvastam el. Én csak az ide kivonatolt hír tartalma alapján tettem fel a kérdéseimet.
  Remélem, h csak nekem volt félreérthető a kissé bulvárosra sikeredett két utolsó mondat.