TeSzedd 2013

Az előzetes várakozások szerint, mintegy százezer önkéntes vett részt a TeSzedd! országos szemétgyűjtő akcióban melyre az előregisztráció során 30%-kal többen jelentkeztek, mint 2012-ben, a tényleges önkéntes létszám ráadásul évről-évre meghaladja a regisztrálókét.

teszeddMost először, a jelentkezők is megjelölhettek szemétgyűjtési pontokat a regisztráció során, így a tavalyi mintegy 700-zal szemben idén 1025 településen (köztük például Siófokon), 1089 Találkozási ponton gyülekezhettek az önkéntesek, hogy összeszedjék és bezsákolják a szemetet. Erre a célra az OHÜ idén összesen mintegy 150 ezer, speciálisan erre a célra készített, TeSzedd! logóval ellátott zsákot és 200 ezer pár kesztyűt juttatott el az önkénteseknek országszerte, a közreműködő szervezetek segítségével. Az összegyűjtött szemetet ingyen elszállították.

„Az országos TeSzedd! napja immár hagyományosan az a nap, amikor a környezetük tisztaságáért elhivatottak győzelmet aratnak a szemetelők felett” – mondta beszédében Dr. Illés Zoltán. Az államtitkár szerint ugyanis nemcsak arról van szó, hogy ezen a napon az önkéntesek egyetlen nap alatt, országszerte annyi szemetet gyűjtenek össze, amennyi 50 db villanymozdony tömege. Győzelmet jelent az is, hogy az évről-évre nagyobb számú résztvevő a környezettudatos polgárok oldalára állítja azokat is, akik eddig passzívak voltak, ha környezetükről volt szó.

(Ádánd – noha a falu közterein, útjai mentén egyre több a szemét – sajnos az idén sem vett részt az akcióban.)