A 800 éves hetyei templomromról

A National Geographic mai cikkében bemutatja a 800 éves somogyvámosi templomromot, „Somogyország Kincsét”, melyet a település lakói nagy becsben tartanak, és a helyi önkormányzattal együtt igen sokat tesznek a megőrzéséért.

hetye4Az ezzel egyidős, páratlan értékű hetyei templomrom Ádándon lényegesen kisebb megbecsülésnek örvend a község részéről. Állaga folyamatosan romlik, alapjai áznak, a tudatlan „kincskeresők” rablógödrei is súlyosan veszélyeztetik (ezek sürgős betemetése nélkül a torony akár le is omolhat!), évről-évre egyre közelebb kanyarodik hozzá az eke – annyira, hogy mára már az egykori templombelsőt is szántják a nehéz munkagépek.

Noha a középkori torony a község legértékesebb műemléke, amely sok, történelmünk és múltunk iránt érdeklődő turistát vonz, megközelítése nem megoldott – a hozzá vezető utakat sok éve beszántották. Többször kezdeményeztük a súlyosan veszélyeztetett templomrom mielőbbi – legalább állagmegóvó – műemlékvédelmi felújítását, illetve az elbozótosodott környéke rendbetételét, parkosítását, sétaút kialakítását, tájékoztató táblák elhelyezését. Bár ezeket a feladatokat a tavaly elfogadott Településfejlesztési Koncepció is kiemelt fontosságú ügyként kezeli, és mindezekre több éven át 100%-os állami támogatású pályázatok álltak rendelkezésre, amelyekről tájékoztattuk az önkormányzatot is, ezek a kezdeményezések sajnos nem találtak fogadókészségre a település vezetése részéről.

Mégis bízunk abban, hogy Ádánd 2015-ben esedékes, 750. „születésnapjára” sikerül a községnek ezt az országos jelentőségű, csodálatos középkori műemléket méltó formában látogathatóvá tenni, és – Somogyvámos példaértékű gondosságát követve – megőrizni Somogynak ezt a kincsét is az utókor számára.

Nemes Zoltán