Szöges ellentétben

Bírósághoz fordul az ádándi Tibana Bt., mert a község a szakértői vélemény ellenére sem fizeti ki az iskola tetőszigetelése után járó kétmillió forintot. Ez az első ügy Somogyban, ahol a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) állásfoglalását kérték egy vitás ügyben.

A bíróság minden esetben kiemelt jelentőségű perként kezeli a TSzSz részvételével folytatott jogvitát, ami így nem húzódhat évekig, csökkentve a pénzhez jutás esélyét. Az építőipari lánctartozások felszámolására és a késedelmes kifizetések és a viták gyorsítására létrehozott szervezet július óta működik. Az első ügyek nyár végén indultak, először egy budapesti, aztán egy közép-magyarországi beadványra. Csermely Gábor, a TSzSz vezető-helyettese lapunknak elmondta: jelenleg országszerte mintegy harminc ügy van folyamatban.

szogesÁdándon a Fekete István Általános Iskola folyosó fölötti rész tetőrészének hő- és vízszigetelését rendelte meg az önkormányzat a nyáron. Az épületrész beázott, s bár a község kasszája már így is forráshiányos volt, a rövidesen várható kistérségi bevételek reményében belevágtak a megvalósításba. A képviselő-testület hiánytalanul az ügy mellé állt, az alpolgármester iskolaigazgatóval együtt, míg Pollák Tibor polgármester, mint akinek aláírásával is felelős megrendelőnek kellett lennie, aggodalmát és ellenérzését fejezte ki a fedezetlen vállalás miatt. A testületben végül többen megnézték a beázást, és amiatt gondolták elodázhatatlannak az állagmegóvó kiadást, míg mások arra hivatkoztak, Torda János alpolgármester lemondott a tiszteletdíjáról, így ez a forrás is bevonható.

(Itt érdemes megjegyezni, Ádánd 6,8 milliós hiánnyal tervezte meg a költségvetését, annak ellenére hogy hiányt tervezni idén már nem lehetett, így a kormány átkeresztelte az elégtelen feladatfinanszírozás lik-lukait, de ettől még Ádándon is évhosszat sorban álltak a kifizetetlen számlák a július 24-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint.) Az említett testületi ülésen Pollák Tibor elmondta: a Klebelsberg intézményfenntartó (Klik) tankerületi igazgatója jelezte, hogy az iskola lapos teteje három helyen is beázik. Mint ismert, az oktatásirányítás és a munkáltatás e tanévtől a Klik hatásköre, ám az infrastruktúra, hogy a település magáénak érezhesse a magától értetődően is hozzá kötődő intézményt, a település felelőssége. Tetőbeázásra és egyebekre lehet is pénze egy helyiadó-bevételben erős településnek, de egy kis falu – lett légyen akár a Balaton-parton is – lapos tárcával, esetleg hiányzó forrással kénytelen tervezni az idén. Jövőre a feladatfinanszírozás pontatlanságait számos helyen orvosolja, de még mindig nem teljesen a központi költségvetés tervezete.

A polgármester elmondta az ülésen, az intézmény már árajánlatot is kért a szintén somogyi Akva-Plast Kft.-től. A nagyberényi cég mellett azonban a 147 négyzetméteres munkára a helyi Tibana Bt.-től is beszerzett egy alternatív árajánlatot. Erről Torda János elmondta, olcsóbb, mint a nagyberényi cégé, amúgy a siófoki hivataltól arról kapott értesítést, a kistérségi pénzük augusztusban érkezik. Az iskola teteje pedig beszakad, ha nem lépnek gyorsan, tette hozzá az igazgató alpolgármester. Csaba Sándor, Fehér József, Németh Ilona és Lengyel Imre képviselők ezt követően egybehangzóan a mellé álltak, hogy a beruházás nem halogatható. Pollák Tibor a testületi ülésen megkérdezte: melyik árajánlatot fogadják el, megjegyezve, egy évvel azelőtt az Akva-Plast csinálta a tetőszigetelést. Németh Ilona és Csaba Sándor a helyi vállalkozót, Torda János az olcsóbbat javasolta: hét igennel kapott megbízást a Tibana Bt., ha belemegy a késleltetett, augusztus végi kifizetésbe. Július 30-án szerződést kötöttek. Pozsárék családi vállalkozása, a Tibana nehéz két hónapon van túl. A szerződés nem jelölt ki műszaki ellenőrt, aztán mégis került egy, aki az elkészült munkát a képviselő-testület előtt átvette, s kiadta a teljesítésigazolást a kivitelező részére. A számlát benyújthatták. Ezt követően elmondásuk szerint úgy nyolc naponként kaptak hiánypótlási felszólításokat. A vége az lett, hogy a hivatal visszaküldte a számlát, és pedig azzal az indokkal, hogy a műszaki ellenőr visszavonta a teljesítés igazolását.

Ekkor más törvényes út nem lévén, ügyvédet fogadtak. A megyei iparkamara révén jutottak el a TSzSz-hez, ahova szeptember 10-én adták be a kérelmüket. Egy hónap múlva a független szakértői testület helyszíni szemlét tartott Ádándon. Az önkormányzat részéről megjelent műszaki ellenőrt a bizottság nem fogadta el, mivel nem volt megbízólevele, és a szerződés sem tartalmazott megbízást. A beruházó az iskolaigazgató alpolgármestert delegálta a szemlére. A TSzSz – mint lapunknak a szakértői tanács megerősítette – úgy találta, a kivitelezés a szerződésben foglaltaknak megfelel. A Tibana Bt. ismét benyújtotta a számlát és várt.

Pollák Tibort az elmúlt két hétben többször kerestük, ám a polgármester a jogi szakvéleményig udvariasan a türelmünket kérte. Vegyészmérnök, nem szakértő, így ha járt is volna a kivitelezés helyszínén, akkor sem tudna és akarna állás foglalni építőipari kérdésben. Másodszor ugyanezt erősítette meg, mondván, a jogász benne lesz a tizenöt napos közigazgatási határidőben. Harmadjára, csütörtökön meglepetésének adott hangot, hogy a TSzSz megkifogásolta a műszaki ellenőrüket. Továbbra is megerősítve, csak a szakértőre hagyatkozva viselhet felelősséget egy olyan területen, ahol nem szakember.
Az önkormányzat jogi képviselője arról tájékoztatta Pozsár Tihamér ügyvezetőt november 7-én, hogy a teljesítés ellenőrzésébe bevont szakember, Incze Domokos István műszaki ellenőr megállapításaira hagyatkozva ügyfele a munka átvételét és a vállalkozási díj megfizetését megtagadja. Addig nem fizet, amíg az eredeti, július 22-i árajánlatban részletezett műszaki tartalom szerinti mennyiségben és minőségben nem készül el a kivitelezés.

Pozsárék mesélték: egy másik gyártmányú, de a tervezettel megegyező vagy annál jobb minőségű hőszigetelő-anyagot építettek be. Erről a minőségi tanúsítványt, a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot is becsatolták. Szokatlan módon olyan építőanyag, mint a szög és a bádog megfelelelőségi nyilatkozatát is kérte a megrendelő. A Tibana tizenkét év jótállást vállalt a tetőre. A polgármester szerint az eljárással gondok vannak. A következő, s egyúttal az utolsó szó, úgy tetszik, a bíróságé.

– Egy független igazságügyi szakértőkből álló bizottság véleményét milyen indokok alapján bírálhatja felül egy községvezető? Ha a képviselő-testület megszavazta és megrendeltette a munkát, akkor a követelésünk kifizetését miért nem rendelik el? A felmerült pluszköltségeinket ki fizeti meg? A község? A képviselő-testület? Helyi vállalkozók vagyunk, ide fizetjük a gépjárműadót, az iparűzési adót, nem hagyjuk magunkat… – mondják Pozsárék, és nincs okunk kételkedni abban, hogy valóban mennek tovább, ameddig csak elmehetnek.

(Forrás: Somogyi Hírlap, Balassa Tamás)