Ádánd a Somogy TV-ben

adandtv(Somogy TV – Híradó)

Bíróságra megy az ádándi önkormányzat és egy helyi vállalkozó. Az építőipari cég az iskola tetejét szigetelte le, ám a község a mai napig nem fizette ki munkájukat. Úgy tudni a helyhatóság azért nem akar fizetni, mert nem a szerződésben rögzített anyagot építették be. A képviselő-testület nagy része a vállalkozó mellé állt, azt mondják: nem értik miért késlekedik a kifizetés, hiszen a szakértők is megállapították, hogy a minőség megfelelő.

Pozsár Tiborné:
– Mi itt a folyosó feletti részt, onnantól odáig, ezt 147 négyzetméter volt, ezt mi végeztük. Az a kiugró rész, ahol van a zsibongó azt a másik vállalkozó csinálta, s mi innen csatlakoztunk rá, ez az ominózus tetőrész, amin áll most jelenleg a per.

Ez a 147 négyzetméternyi tető a vita tárgya a cég és az önkormányzat között. A vállalkozó azt mondja: ők elvégezték a munkát, bár igaz, hogy nem a szerződésben foglalt anyagot építették be.

– Mikor idejött az anyag akkor szembesültem, hogy nem Austrotherm, amit mi kifizettünk és kértünk a kereskedőtől, hanem Casathermet hozott ide. Akkor mi felhívtuk a kereskedőt, akkor ő azt mondta, hogy nyugodtan építsük be, mert ugyanazzal a minőséggel bír.

Ezt aztán az igazságügyi szakértőkből álló szerv is megállapította – meséli a vállalkozó. Ráadásul a polgármester által felkért szakértő sem szólt, hogy baj lenne a cserével.

– Egy szót sem szólt pedig itt volt, ez egy hatvan bála anyag volt, amit egy szállítási vállalkozó hozott, ezt eltakarni nem tudtuk, de egy szót sem szólt.

A képviselő-testület két tagja azt meséli: a polgármester az anyagcsere miatt nem akar fizetni. De mint kiderült, ők arról sem tudtak, hogy a polgármester műszaki ellenőrt alkalmaz, hiszen ez korábban sem volt szokás, és a szerződés sem tartalmazta.

Németh Ilona, képviselő, Ádánd:
– Hasonló típusú beruházások már készültek Ádándon, kettő is az elmúlt időszakban, csak egy másik cég végezte, akkor mi az sem tudtuk, hogy volt műszaki ellenőr vagy nem. De nem is volt soha ezzel probléma, hogy most milyen anyagot vagy mennyi szöget használnak.

A helyi cégnek ugyanis még a szögekről is megfelelőségi nyilatkozat kellett bemutatnia – meséli a vállalkozó. Németh Ilona képviselő szerint nem véletlenül szőrszálhasogató a polgármester.

Németh Ilona, képviselő, Ádánd:
– Sejtésem lehet, két ajánlat volt, és a polgármester nem a helybeli vállalkozót szerette volna, ott az ülésen ezt tudtuk levonni.

Az Ádándon adót fizető helyi vállalkozás egyébként eddig egyetlen beruházásban sem vett részt a településen, sőt erről a munkáról is csak az iskolaigazgató értesítette. Ellenben egy vidéki cég már több fejlesztésben is részt vett – mesélik a képviselők. Akik amellett kardoskodtak,hogy fizessék ki a helyi vállalkozót.

Szatmári Kornélia, képviselő, Ádánd:
– Az önkormányzat sajnos a mi megkérdezésünk nélkül és a mi ellenünkre cselekedte ezeket a dolgokat.

A vállalkozó levélben is megkereste a képviselőket, hogy fizessék ki, különben a családja megélhetése kerül veszélybe. A testület azonban még csak szavazni sem tudott az igazságügyi szakértői véleményről és a vitáról, hiszen a polgármester nem tette fel szavazásra a kérdéses ügyet. Személyesen és telefonon is kerestük Pollák Tibort, hiába.

– Szerettük volna megkérdezni a polgármestert, ám ő a bírósági tárgyalásig nem kíván nyilatkozni.

A vállalkozó vitte bíróságra az ügyet, ám ma az önkormányzat ellenkeresete is megérkezett. Ebből legalább annyi kiderült, hogy a 2 millió forint helyett, csupán 1, 7 millió forintot fizetnének. Szerintük ugyanis ennyi a különbség a szerződésben leírt és a valóságban beépített anyag között. A kis családi cég augusztus óta vár a pénzére, több alkalmazottól már el kellett köszönniük. A közterheket a hiányzó pénz miatt nem tudják fizetni. Az ügy december 10-én folytatódik a Siófoki Járásbíróságon.

(Forrás: Somogy TV)