Sajtószemle

Bíróság fizetteti meg a tető árát Ádándon

Meghozta a fellebbezéstől függetlenül előzetesen végrehajtható ítéletét a Siófoki Járásbíróság a Tibana Bt. építőipari kivitelező és Ádánd önkormányzata között az év utolsó harmadában indult perben.

teto alattAz önkormányzat az iskola kétmillió forint értékű tetőszigetelésében talált kivetnivalót, de a helyi cég végül megkapta a munkája ellenértékét, igaz, csaknem féléves huzavona után. De ez minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb befejezése egy jogvitának egy új jogszabálynak, és egy új szakmai szervezetnek köszönhetően. A mikrovállalkozásnak ez nagyon nagy összeg, a siker pedig nagyon nagy szó.

A nézetkülönbség tárgyalását kiemelt jelentőségű ügyként kezelte az igazságszolgáltatás, mert a felperes a Teljesítés-igazolási Szakértői Szerv (TSzSz) szakvéleményét kérte, mely szakvélemény szerint a teljesítés megtörtént, a munka minősége megfelelő. Ugyanúgy látta a járásbíróság is, ezért a korábban végrehajtással megkapott 826 ezer forint mellett a részítéletében 960 ezer forint és 50 ezer forintos részperköltség megfizetésére kötelezte az alperes önkormányzatot. Az ítélet most további 227 ezer forint és kamatai, 160 ezer forint perköltség, 150 ezer forint ügyvédi munkadíj, valamint a behajtással összefüggésben 12 ezer forint megfizetésére kötelezte az ádándi önkormányzatot, amelynek a 60 ezer forintos szakvélemény költségét is vállalni kell.

A kifizetések gyorsítására, a lánctartozások felszámolására és a viták gyorsítására alapított jogi lehetőség a múlt év nyara óta adott. A kereskedelmi és iparkamara keretein belül működő TSzSz szakértői tanácsa feszes határidőkkel, lehetőleg egyhangú döntést hoz, amint ez most is megtörtént. Az ádándi volt az első ügyek egyike országosan. A tanács a helyszínen vizsgálódott, és azt állapította meg, hogy bár a beépített szigetelőanyag eltér a szerződésben foglalttól, de a minőségbizonylatok alapján nem tér el a minőségi elvárásoktól: beázás sem tapasztalható.

A munkáról augusztus 14-én számláztak 2 millió 13 ezer 471 forint értékben, ám ezt az önkormányzat műszaki ellenőre szakvéleménye alapján ezt nem fogadta be. Viszont számos minőségbizonylatot kért pótolni, némiképp szokatlan mennyiségben. A TSzSz október 11-én adott a kivitelező számára kedvező szakvéleményt. A bíróság végül a két szigetelőanyag 227 ezer forintos árkülönbségét, melyből a kivitelező egyébként engedett volna, megítélte a kivitelezőnek, kamatostul. Az előzetes végrehajtható ítélet ellen a Kaposvári Törvényszéken fellebbezhet az alperes.

A jogvita Ádánd közvéleményét sem hagyta érintetlenül, az önkormányzatot terhelő peres pluszkiadásokról is vannak vélemények, ezt a közeljövőben még meghányja-veti a lakosság.

(Forrás: Sonline.hu)