Sajtószemle

Nem tartozik a képviselőkre az ádándi polgármester perének ítélete

Nem ismerheti meg az ádándi képviselő-testület a polgármester ügyében született jogerős bíróság ítéletet – ezt válaszolta a Kaposvári Törvényszék az ádándi jegyző kérelmére.

topsecretMegírtuk: Pollák Tibor polgármestertől csak egy rövid tájékoztatót kaptak a helyi képviselők az ítéletről, ezt azonban kevesellték. A megyei kormányhivatal felszólítására Pollák szavazásra bocsátotta azt a képviselői indítványt, hogy a jegyző kérje ki a bíróságtól az ítéletet, a testület többsége ezt el is fogadta, a törvényszék azonban – tudtuk meg most az ádándi képviselőktől – ennek nem tett eleget. A bírói fórum szerint ugyanis a sértett nem az önkormányzat, hanem az állam volt.

Emlékeztetőül: a Kaposvári Törvényszék megrovásban részesítette Pollák Tibor ádándi polgármestert. A 2003 és 2007 közötti, államilag támogatott ádándi egészségház-beruházás kapcsán vizsgálódtak a hivatalos szervek; az ügyészség által kirendelt szakértő talált néhány olyan számlát, amely szerinte nem alátámasztott. A kifogásolt számlák összértéke bruttó 1,7 millió forint volt, míg a teljes támogatási összeg 10,7 millió. A településvezető lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatása szerint az önkormányzat képviseletében eljárva valótlan tartalmú számlákat használt fel, nyújtott be a kincstárhoz.

Az állami támogatásból a pénzt hét darab valótlan tartalmú számlát is felhasználva szerezte meg. Az egészségház-beruházással ezek a számlák nem hozhatók összefüggésbe. A bíróság megállapította: az eljárás tárgyát képező beruházások megvalósultak, a beruházások minimális hányadát tette ki a valótlan számlák fölhasználása. A jogerős ítéletet hozó törvényszék szerint Pollák Tibor cselekedete „olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerinti legkisebb büntetés kiszabása is szükségtelen, a megrovás indokolt és megalapozott.”

Az ádándi képviselők nem adják föl. Úgy tudjuk, ötük aláírásával újabb kezdeményezést küldenek a törvényszékre, mert úgy vélik: lehetetlen, hogy amikor egy faluvezetőt a tisztségével összefüggésben marasztalnak el, akkor az „elméletileg nyilvános”, nem titkosított bírósági ítéletet sem a nyilvánosság nem ismerheti meg, sem a polgármesterrel együtt dolgozó képviselők.

Nincs közünk hozzá? – a szerző kommentárja

Az ádándi ügy pikantériája, hogy anno helyi képviselők tették a feljelentést a polgármester ellen, ebből lett a per, melynek ítéletét most éppen a képviselő-testület nem ismerheti meg, így aztán eldönteni se tudják, hogy „mit érdemeljen” szerintük Pollák Tibor, aki az általa közzétett tájékoztató szerint „főbenjáró” bűnöket aligha követett el. De ettől még nehezen érthető: egy polgármester hivatali tevékenységével kapcsolatos per bírósági ítélete miért nem tartozik a közre? (fi)

(Forrás: Sonline.hu)