Tájékoztatás

Ismeretes, hogy Ádánd község polgármestere, Pollák Tibor ellen különféle gazdasági bűncselekmények ügyében büntetőeljárás folyt, mely 2013 októberében jogerős ítélettel lezárult. Bár Pollák úr többszöri felszólítás után, mintegy három hónapos késéssel tájékoztatta ugyan a község önkormányzatát az elmarasztaló ítélet tényéről, az általa elkövetett bűncselekményekről nem kívánt beszámolni, ezért a képviselő-testület a Kaposvári Törvényszékhez fordult, és kikérte a jogerős, első- és másodfokú ítéleteket. A megküldött másolatok alapján a sajtóban korábban megjelent hiányos, téves és félrevezető információkat az alábbiakkal kívánjuk kiegészíteni, illetve pontosítani.

Az ítéletben foglaltak szerint Pollák Tibor a község számos utófinanszírozásos pályázatai kapcsán az önkormányzat nevében eljárva bizonyíthatóan olyan fiktív, valótlan tartalmú számlákkal jutott hozzá jogosulatlanul támogatási pénzekhez, amelyek mögött nem volt valós teljesítés.

A nyomozás valamennyi vizsgált beruházás esetében súlyos visszaéléseket tárt fel. Ezek a következők voltak:

  • I. Az „Egészségcentrum építése” elnevezésű projekt kapcsán Pollák Tibor valótlan tartalmú számlák felhasználásával a 10 748 766.- Ft állami támogatásból 624 662.- Ft-ot jogosulatlanul szerzett meg.
  • II. Az „Önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítése” elnevezésű projekt kapcsán a kifizetett 3 300 000.- Ft állami támogatásból 736 208.- Ft-nyi összeget szerzett meg valótlan tartalmú számlák felhasználásával.
  • III. A „Hidak helyreállítása” elnevezésű projekt kapcsán a kifizetett 2 140 260.- Ft állami támogatásból 1 330 656.- Ft-nyi összeget szerzett meg jogosulatlanul, valótlan tartalmú számlák felhasználásával.
  • IV. Az „Idősek Klubja akadálymentesítése” projekt kapcsán a 2 439 066.- Ft vissza nem térítendő állami támogatás összegéből 1 720 548.- Ft-ot szerzett meg valótlan tartalmú számlák felhasználásával.

Ily módon Pollák Tibor az önkormányzat képviseletében eljárva az I.-IV. pontokban írt állami támogatásokból összesen 4 412 074.- forintot szerzett meg jogosulatlanul.

  • V. A vádlott „vis maior” támogatásra nyújtott be pályázatot „Rendkívüli időjárás okozta károk elhárítása” címen, melyre 3 102 187.- Ft vissza nem térítendő támogatást kapott. Mivel a teljes összeg elszámolásához bizonylattal nem rendelkezett, 1 250 000.- Ft-ról valótlan tartalmú számlát nyújtott be, mely mögött nem volt tényleges gazdasági esemény, a szükséges munkálatokat ugyanis döntően az önkormányzat saját dolgozói végezték el.

A vádlott mind a nyomozati, mind a tárgyalási szakaszban valamennyi terhére rótt bűncselekmény elkövetését tagadta, azt állítva, hogy a Polgármesteri Hivatal a személyétől függetlenül működik. A felelősséget a képviselő-testületre, a jegyzőre, és elsősorban a hivatal alkalmazottaira próbálta hárítani arra hivatkozva, hogy a benyújtott számlákra semmiféle rálátása nem volt. A bíróság ezzel szemben Pollák Tibor egyértelmű felelősségét állapította meg, kiemelve, hogy a számlák valóságtartalmáért kizárólag ő felel, melyek ellenőrzése az ő kötelessége volt. Ezekről minden esetben vele egyeztettek, illetve az önkormányzat képviseletében is mindig személyesen járt el.

A bíróság széleskörű bizonyítási eljárást folytatott le, maradéktalanul értékelte a tanúvallomásokat, igazságügyi szakértői véleményeket és az okirati bizonyítékokat, így Pollák Tibort bűnösnek találta nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Az ügyészség ezek alapján felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
Figyelembe véve, hogy a hosszú évekig elhúzódó nyomozás miatt a vádirat benyújtásának idejére az I.-III. pontban foglalt bűncselekmények elévültek, valamint az egyéb enyhítő körülményekre (egyebek közt a vádlott egészségi állapotára) való tekintettel a törvényszék büntetésként a megrovást tartotta indokoltnak.

Képviselői közlemény

A bűncselekményeket Pollák Tibor közmegbízatását teljesítve, a község polgármestereként követte el, és ezzel visszaélt a választók bizalmával. Ádánd községnek, valamint önkormányzatának olyan helyrehozhatatlanul súlyos anyagi és erkölcsi károkat okozott, hogy megítélésünk szerint méltatlanná vált a polgármesteri tisztség betöltésére. Legutóbbi testületi ülésünkön ezért lemondásra szólítottuk fel, melynek Pollák úr nem kívánt eleget tenni. Így a megingott bizalom hosszútávon lehetetlenné teszi az együttműködést, és tartósan kihathat az önkormányzati munka minőségére is, ami a legkevésbé sem szolgálja a település érdekeit.

Tisztelettel:
Fehér József, Lengyel Imre, Németh Ilona, Szatmári Kornélia, Ádánd község önkormányzati képviselői