Sajtószemle

Közérdek egy polgármesterper ítéletének megismerése

Csak azok tekinthetnek bele egy büntetőügy bírósági ítéletébe, akiknek ehhez jogi érdekük fűződik; ilyen jogi érdek lehet a közérdek is – véli Lengyel Róbert egykori siófoki rendőrkapitány, aki ezúttal jogászként mondja el véleményét az ádándi polgármester és a helyi képviselő-testület többségének lapunkban is taglalt vitája kapcsán.

Megírtuk, hogy Pollák Tibor polgármestert helyi képviselők panasza nyomán indult eljárás végén a bíróság jogerősen megrovásban részesítette egyes pályázati támogatások elszámolása miatt. A faluvezető ítéletéről tájékoztatta ugyan a képviselőket, de ők a teljes ítéletet kívánták látni. Kérelmükre a Kaposvári Törvényszék azonban azt válaszolta: mivel az ügy sértettje nem az önkormányzat, hanem az állam, az ítéletbe nem tekinthetnek bele. A bírói testület szerint az ítélet megismeréséhez fűződő „jogi érdeket igazolni is kell, pusztán egy képviselő-testületi határozat ezt nem alapozza meg”.

Lengyel Róbertnek – aki csupán a jogszabályokat elemezve, általánosságban kívánt hozzászólni a témához, de nem teljesen elfogulatlanként, hiszen édesapja, Lengyel Imre tagja az ádándi képviselő-testületnek – az a véleménye: azt, hogy köteles-e a polgármester a vele szemben a közmegbízatásával összefüggésben elkövetett bűncselekmény miatt kiszabott bírósági ítéletet hozzáférhetővé tenni képviselő-testülete számára, részben adatvédelmi, részben büntetőeljárási szempontokra alapozva lehet eldönteni. – A polgármester nemcsak közfeladatokat ellátó személy, hanem magánszemély is, akit megilletnek a személyiségi jogok – így a jogász végzettségű exkapitány. – A magán- és a közérdek itt ütközik.

Az írásba foglalt ítélet olyan, az adatvédelmi törvény szerint különleges adatokat (úgynevezett „bűnügyi személyes adatokat”) tartalmaz, amelyeket mások számára hozzáférhetővé tenni csak rendkívül szigorú törvényi rendelkezések alapján lehetséges. A legegyszerűbb, ha az érintett úgy dönt: hozzájárul, hogy a képviselő-testület betekintsen az ítéletébe. Ez akár szimbolikus is lehet, hiszen ezzel is egyfajta erkölcsi felelősséget vállal tettéért a választói előtt. Az önkormányzati törvény meglehetősen „szellősen” fogalmaz akkor, amikor a büntetőügyben marasztalt polgármestert pusztán arra kötelezi, hogy tájékoztassa munkáltatóját, azaz a képviselő-testületet az ítélet lényegi tartalmáról. Magyarul, ha az érintett egy rövid levélben leírja, hogy kimondták bűnösségét, ezért milyen büntetést kapott, formálisan eleget tesz e kötelezettségének. A probléma az, ha a testület ezzel nem éri be, a polgármester azonban önként nem hajlandó bemutatni írásba foglalt ítéletét.

Adatvédelmi oldalról nincs megnyugtató megoldás – szögezi le Lengyel. – Ez esetben a büntetőeljárási törvényt kell segítségül hívnunk. Büntetőügyben jogerős bírósági ítélet azok számára hozzáférhető, akiknek a tartalma megismeréséhez jogi érdeke fűződik. Ilyen jogi érdek lehet akár a közérdek is. Egy bűnösítő ítélet megismerése, különösösen ha a hivatali tevékenységgel összefüggő bűncselekmény miatt szabták azt ki, a munkáltató képviselő-testületi tagok, rajtuk keresztül pedig az általuk képviselt választók közös érdeke és talán jogos elvárása is. Úgy vélem, az ítéletet hozó bíróságtól a közérdekre hivatkozva, azt kellő alapossággal megindokolva kell tájékoztatást kérnie az érintett képviselő-testületnek. Egyébként meg fő szabályként a bírósági tárgyalások nyilvánosak. Ha tehát beül valaki, akár a teljes képviselő-testület, akkor első kézből értesülhet az ítéletről, s nem kell ilyen kanosszát járni…

(Forrás: Somogyi Hírlap)

(A szerkesztő megjegyzése: A Kaposvári Törvényszék is elfogadta az ádándi képviselőknek azt az érvelését, hogy a testületnek mint munkáltatónak, valamint a választóknak közös jogi érdekük fűződik ahhoz, hogy a polgármester által elkövetett bűncselekményekről teljeskörűen tájékozódhassanak. A törvényszék az első- és másodfokú ítéleteket a képviselő-testület számára megküldte, amit honlapunkon néhány nappal ezelőtt részletesen ismertettünk. Ez – Pollák Tibor polgármester kommentárjával együtt – az alábbi linken olvasható.)