Sajtószemle

Iskolatető-vita: a gyengébb minőség is lehet megfelelő?

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) továbbra is kitart eredeti szakvéleménye mellett, miszerint az ádándi iskola tetőzetén beépített szigetelés megfelel a követelményeknek – ezt Csermely Gábor, a szakértői szerv vezetőhelyettese mondta lapunknak.

Amint megírtuk, a TSZSZ első somogyi ügye volt az ádándi: eső fokon a kivitelező ádándi Tibana Bt. javára döntött a bíróság, a jogerős ítélet szerint azonban fizetési kötelezettsége van a Bt.-nek a megrendelő önkormányzat felé, mert nem a szerződésben vállalt anyagot használta föl. A kétmillió forint értékű szigeteléshez képest a törvényszék 227 804 forint megfizetésére kötelezte a kivitelezőt.

Az ádándi polgármester által felkért műszaki ellenőr fedezte fel a szerződésben vállalt és a végül beépített anyag közötti különbözőséget, a településvezető szakértőt kért fel utóbbi anyag megvizsgálására, s a szakvélemény szerint a nyomáspróba azt állapította meg: a beépített anyag gyengébb minőségű. Pollák Tibor polgármester korábban azt mondta lapunknak: ezek után meglepőnek kell minősítenie a TSZSZ szakvéleményét, amit egyébként, ahogyan leírták, „helyszíni szemrevételezés” alapján állapítottak meg.

– Bár a beépített hőszigetelés gyártójának kiválasztásában a vállalkozó valóban eltért az ajánlatában megadottól, de a beépített termék műszaki paraméterei a becsatolt igazolás alapján megfeleltek az adott felhasználási hely szabta követelményeknek – így Csermely Gábor, a TSZSZ vezetőhelyettese.

– A szakértői tanács a becsatolt dokumentumok alapján a két különböző gyártó hőszigetelésének műszaki egyenértékűségét állapította meg. A szakértői helyszíni szemléig az építtető, illetve az őt képviselő műszaki ellenőr részéről is csak annyi merült fel, hogy nem a költségvetésben megadott gyártó anyagát használták fel, konkrét minőségi észrevételük nem volt. Az anyagvizsgálatot is csak jóval a műszaki átadás-átvétel és a szakértői helyszíni szemle után készítették el, a mintavételről a TSZSZ-t nem értesítették. Megjegyezném: ha a hőszigetelés anyagának műszaki paramétere nem felel meg a gyártó által megadott értéknek, akkor azért elsősorban nem a kivitelező, hanem az anyag gyártója a felelős.

Csermely Gábor hangsúlyozta: amikor a Tibana Bt. perre ment, akkor még egyetlen fillért sem kapott, az elsőfokú ítélet kötelezte az önkormányzatot a kétmillió forint kifizetésére, másodfokon pedig ez már nem is képezte vita tárgyát, a kifizetés jogosságához, a teljesítéshez sem férhet tehát kétség. – Első fokon tudomásunk szerint a TSZSZ szakvéleményére alapozta ítéletét a bíróság, másodfokon pedig az eljárás már csak a beépített hőszigetelés anyagminőségére és az ezzel kapcsolatos értékcsökkenésre terjedt ki. Úgy érezzük, egy műszaki kérdés elbírálása során talán indokolt lett volna például a TSZSZ Szakértői Tanácsa elnökének a meghallgatása is, ám ez elmaradt.

Különösen ezen ügy tapasztalatai alapján – tudtuk meg a vezetőhelyettestől – a jogszabály olyan finomhangolását kezdeményezik, hogy amennyiben a bíróság a TSZSZ-szakvélemény megállapításaihoz képest eltérő ítéletet kíván hozni, akkor előtte legalább a Szakértői Tanács elnökének meghallgatására kerítsen sort.

(Forrás: Somogyi Hírlap)