Sajtószemle

Fegyelmi után feljelentés Ádándon, nehéz az örökség

(Fónai Imre, Somogyi Hírlap)

Nem volt lekönyvelve a 2013-as év. Fegyelmit kellett indítani a pénzügyes ellen, később büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettessel szemben. Kiürült a kassza, csak rendkívüli kormánysegítségnek köszönhetően nem kellett bezárni az iskolai konyhát.

perselyNehéz örökséget vett át Szatmári Kornélia, az új ádándi polgármester, aki ma már optimista: a 2014-es esztendőt sikerült rendbe tenni, az újnak adósság nélkül vágtak neki, a hivatal régi és új dolgozói felvették az új munkatempót, „már csak” azt várják kíváncsian, mit állapít meg a rendőrségi nyomozás révén elrendelt adóhatósági vizsgálat…

– A múlt év végén valóban elkeseredetten jeleztem, hogy ha nem kapunk komoly anyagi segítséget, akkor be kell zárnunk az iskolai konyhát, mert a szállítóknak például több millió forinttal tartozott az önkormányzat – eleveníti fel Szatmári Kornélia. – A térség országgyűlési képviselőjének közbenjárására kaptunk tizenkétmillió forintot „tűzoltásra”, amiből a kiegyenlítetlen számlákat fizettük ki.

Nem voltak képben – jelzi az ádándi polgármester, hogy képviselő volt ugyan az előző ciklusban, mégsem látták át a község gazdálkodását. – A különböző beszámolókban ugyanis nem a valós képet tárták elénk – állítja. – Tavaly év elején a képviselő-testület már nem fogadta el a 2013-as zárszámadást, mert számos hiányosságot fedeztünk fel benne. Nem sokkal ezután a jegyző ezen hiányosságokat feltáró levele is megerősítette igazunkat; a szennyvízberuházás beszámolójában például a testület elé más számok kerültek, mint amit a faluvezetés az államkincstár felé jelentett.

Ekkor bíztunk meg egy külső könyvvizsgálót, hogy nézze át a gazdálkodást. Jelentése ugyancsak számos hiányosságot tárt fel, ennek nyomán kezdeményeztünk fegyelmi vizsgálatot a hivatal pénzügyese ellen, de ezt az akkori polgármester nem volt hajlandó megindítani. Az októberi választások után én azonban már megadtam a startjelet ehhez. Közben egy jogász is átnézte az iratokat, s az ő javaslatára tettünk büntetőfeljelentést ismeretlen tettessel szemben.

Szatmári Kornélia biztos abban, hogy 2015-ben végre normális mederbe terelik a hivatali munkát, amire azért is szükség volna, mert közben Ádánd jubileumhoz ért: idén 750 éves. Egész éves programsorozatot terveznek és közben ahol csak tudnak, lobbiznak a siralmas állapotú Siójut-Ádánd-Ságvár összekötő út felújításáért, mely Balatonszabadin keresztül Siófokkal, vagyis a közvetlen Balaton-parttal köti össze a térséget. – A szennyvíz-csatornázás örömünkre elkészült, az út a hiányzó láncszem ahhoz, hogy vállalkozásokat tudjunk idecsábítani.

A bíróság nem fogadta el az expolgármester védekezését

Ádándon nem először kerül terítékre „a pénzügyes”. Megírtuk, hogy az előző polgármestert, Pollák Tibort elmarasztalta a bíróság, különböző beruházásokhoz kapcsolódó számlákról azt állapítva meg: a számlák mögött valós gazdasági esemény nem volt. Pollákot lemondásra szólította föl a képviselő-testület, ő azonban nem állt föl, mondván: a pénzügyesek könyvelték rossz helyre a számlákat. A bíróság ezt a védekezését nem fogadta el, ám végül az öt vizsgált beruházás közül csak kettő miatt szabott ki megrovás büntetést az expolgármesterre, a másik három miatt nem, idő közbeni jogszabályváltozásra, illetve elévülésre hivatkozva.