márc 272015
 

csomoA községben tavaly őszre kiépült a csatornahálózat. A projekthez kapcsolódóan az előző ciklusban az önkormányzat egy részfeladat ellátására (a lakossági hozzájárulások összegyűjtésére) önálló víziközmű társulatot hozott létre.

A munkálatok sikeresen befejeződtek, a létesítményeket tavaly novemberben átadták, ezt követően a kivitelezők által benyújtott számlák kiegyenlítésre kerültek. A társulat az ehhez szükséges lakossági önrészt átutalta – ezzel a rábízott feladatot sikeresen teljesítette, megbízatása pedig (saját alapszabálya szerint is) lejárt.

A vonatkozó jogszabály értelmében a projekt hivatalos átadását (2014. november 28-át) követően 30 nap állt a társulat rendelkezésére a felszámolási eljárás megindítására, amelynek így tavaly december végéig meg kellett volna kezdődnie – ez azonban érthetetlen okból elmaradt, a lakossági befizetésekkel való elszámolás a mai napig sem történt meg.

A polgármester asszony nehezményezte, és súlyosan aggályosnak tartja, hogy a víziközmű társulat a választások óta beszüntette a kommunikációt az önkormányzattal: az azóta eltelt közel fél évben a projektgazdát nem tájékoztatta a tevékenységéről, gyűléseire egyszer sem hívta meg. A létesítmények március 6-i, ünnepélyes átadásán a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette – a víziközmű társulat elnöke (bár meghívták, és külön számítottak a megjelenésére) nem tartotta szükségesnek, hogy ott jelen legyen.

Mindezek miatt az önkormányzat levélben kért részletes beszámolót Pollák Tibortól a társulat eddigi tevékenységéről, a jelenleg általa kezelt lakossági befizetésekről, az elszámolással kapcsolatos terveiről. A rövid válaszlevél azonban semmiféle ezekre vonatkozó információt nem tartalmazott. Ezzel szemben Pollák úr ismertette benne a terveit arra vonatkozóan, hogy saját elhatározása alapján a társulat működését még további egy évvel, decemberig meghosszabbítaná, és csak utána tervezi a felszámolási eljárást megindítani.

Ez a szándék több szempontból is érthetetlen. Az önkormányzat nem tart igényt a társulat további munkájára: az eztán befolyó lakossági befizetések kezelésére saját kapacitása is bőven elegendő. Ehhez akkor is fölösleges lenne a befizetők pénzén egy külön hivatalt saját költségekkel, rezsivel, bérekkel fenntartani, ha a jogszabály (és saját alapszabálya) szerint nem kellett volna már rég befejeznie a felszámolást. A társulatnak további feladatai nincsenek: a projekt elkészült, a kivitelezők mindegyikét kifizették, így most nem tudni, milyen jogon – és legfőképpen milyen célból gyűjti tovább a társulat a lakossági hozzájárulásokat.

Az önkormányzat ezért felszólította Pollák Tibort a felszámolási eljárás haladéktalan megindítására, valamint a lakossági pénzekkel való mielőbbi elszámolásra. Azért, hogy a társulatnak erre az időre már ne kelljen a befizetők pénzén további hónapokig külön hivatalt fenntartania, az önkormányzat egy irodahelyiséget ajánlott fel számára a hivatal épületében a felszámolás idejére. Az alábbi kérdésekre azonban az önkormányzat a mai napig sem kapott választ:

 • A támogatási szerződésben vállalt összeg befizetése után mennyi lakossági pénz van jelenleg a társulat számláján?
 • Mikor és milyen formában kíván a társulat ezzel a befizetők és az önkormányzat felé elszámolni?
 • A késedelmes felszámolás miatt mennyibe kerül havonta a társulat további fenntartása a befizetőknek?

Ezek közpénzeket érintő, tehát közérdekű adatnak minősülő információk, ezért az önkormányzat ragaszkodik a társulat gazdálkodásának teljes átláthatóságához, és az adatok mielőbbi nyilvánosságra hozatalához. Az önkormányzat március 26-i testületi ülésén egyebek közt ezekre a kérdésekre is szeretett volna választ kapni – itt azonban a meghívás ellenére a társulat részéről ezúttal sem jelent meg senki.

  One Response to “Késik a Víziközmű Társulat felszámolása”

 1. Üdvözlöm az ádándiakat !

  Hihetetlenül érdekelne, miért nem mehet a községben olyan simán a beruházás,mint másutt? :?:
  A végén nem lesz elég a befizetett összeg, mert valakik nem tudják, mihez van joguk.
  A tavalyi csodálatos nesze semmi, fogd meg jól útépítést is kétszer fizetjük!
  Több 10 milliót “elvertek” rá, aztán a helyre állítást is a tagok fizetik, hisz az Önkormányzatnak kell rendbe tenni.
  Az Önkormányzatnak, mint társulati tagnak is érdeke, hogy pontos elszámolás legyen. Megítélésem szerint az önkormányzati lakások után befizetett összeg miatt válik taggá.

  Egyszer volt már EL SZÁMOLÁS, választáskor. ;-) De attól, hogy megszakadt az összefonódás, az nem jelenti azt, hogy el lehet térni az alapszabálytól.
  Február 26-án a nyílt önk.ülésen egyik alkalmazott március végi-április elejei taggyűlésről beszélt.

  Más:
  Február 26.-ai jegyzőkönyvet olvasva , az egyik megjelent lakó meglehetősen meglepő kérdést tett fel. Kínos helyzetbe hozva a polgármestert, helyettesét és remélhetőleg saját férjét is. Elgondolkodtató, hogy honnan szivárgott ki a feltételezése?
  Az érintett képviselő nem érzi úgy, hogy választói bizalma megingott?
  Le kellene vonnia a konzekvenciát, ha már nem tudta elintézni, hogy csendbe maradjon kedves neje. :-/
  Képes lesz még együtt működni komoly konfliktusok nélkül a polgármesterrel és a képviselőkkel ? Biztos az a falu érdeke, hogy 100 ember előtt kellemetlen helyzetbe hozza az érintetteket? Nem erre esküdött föl. :-(
  Kizárólag Tőle tudhatta felesége az információkat, amik gondolom a testületi üléseken hangozhattak el.