Késik a Víziközmű Társulat felszámolása

csomoA községben tavaly őszre kiépült a csatornahálózat. A projekthez kapcsolódóan az előző ciklusban az önkormányzat egy részfeladat ellátására (a lakossági hozzájárulások összegyűjtésére) önálló víziközmű társulatot hozott létre.

A munkálatok sikeresen befejeződtek, a létesítményeket tavaly novemberben átadták, ezt követően a kivitelezők által benyújtott számlák kiegyenlítésre kerültek. A társulat az ehhez szükséges lakossági önrészt átutalta – ezzel a rábízott feladatot sikeresen teljesítette, megbízatása pedig (saját alapszabálya szerint is) lejárt.

A vonatkozó jogszabály értelmében a projekt hivatalos átadását (2014. november 28-át) követően 30 nap állt a társulat rendelkezésére a felszámolási eljárás megindítására, amelynek így tavaly december végéig meg kellett volna kezdődnie – ez azonban érthetetlen okból elmaradt, a lakossági befizetésekkel való elszámolás a mai napig sem történt meg.

A polgármester asszony nehezményezte, és súlyosan aggályosnak tartja, hogy a víziközmű társulat a választások óta beszüntette a kommunikációt az önkormányzattal: az azóta eltelt közel fél évben a projektgazdát nem tájékoztatta a tevékenységéről, gyűléseire egyszer sem hívta meg. A létesítmények március 6-i, ünnepélyes átadásán a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette – a víziközmű társulat elnöke (bár meghívták, és külön számítottak a megjelenésére) nem tartotta szükségesnek, hogy ott jelen legyen.

Mindezek miatt az önkormányzat levélben kért részletes beszámolót Pollák Tibortól a társulat eddigi tevékenységéről, a jelenleg általa kezelt lakossági befizetésekről, az elszámolással kapcsolatos terveiről. A rövid válaszlevél azonban semmiféle ezekre vonatkozó információt nem tartalmazott. Ezzel szemben Pollák úr ismertette benne a terveit arra vonatkozóan, hogy saját elhatározása alapján a társulat működését még további egy évvel, decemberig meghosszabbítaná, és csak utána tervezi a felszámolási eljárást megindítani.

Ez a szándék több szempontból is érthetetlen. Az önkormányzat nem tart igényt a társulat további munkájára: az eztán befolyó lakossági befizetések kezelésére saját kapacitása is bőven elegendő. Ehhez akkor is fölösleges lenne a befizetők pénzén egy külön hivatalt saját költségekkel, rezsivel, bérekkel fenntartani, ha a jogszabály (és saját alapszabálya) szerint nem kellett volna már rég befejeznie a felszámolást. A társulatnak további feladatai nincsenek: a projekt elkészült, a kivitelezők mindegyikét kifizették, így most nem tudni, milyen jogon – és legfőképpen milyen célból gyűjti tovább a társulat a lakossági hozzájárulásokat.

Az önkormányzat ezért felszólította Pollák Tibort a felszámolási eljárás haladéktalan megindítására, valamint a lakossági pénzekkel való mielőbbi elszámolásra. Azért, hogy a társulatnak erre az időre már ne kelljen a befizetők pénzén további hónapokig külön hivatalt fenntartania, az önkormányzat egy irodahelyiséget ajánlott fel számára a hivatal épületében a felszámolás idejére. Az alábbi kérdésekre azonban az önkormányzat a mai napig sem kapott választ:

  • A támogatási szerződésben vállalt összeg befizetése után mennyi lakossági pénz van jelenleg a társulat számláján?
  • Mikor és milyen formában kíván a társulat ezzel a befizetők és az önkormányzat felé elszámolni?
  • A késedelmes felszámolás miatt mennyibe kerül havonta a társulat további fenntartása a befizetőknek?

Ezek közpénzeket érintő, tehát közérdekű adatnak minősülő információk, ezért az önkormányzat ragaszkodik a társulat gazdálkodásának teljes átláthatóságához, és az adatok mielőbbi nyilvánosságra hozatalához. Az önkormányzat március 26-i testületi ülésén egyebek közt ezekre a kérdésekre is szeretett volna választ kapni – itt azonban a meghívás ellenére a társulat részéről ezúttal sem jelent meg senki.