Faültetés a hetyei templomromnál

faultetes 10
A közreműködők

Az Ádándért Egyesület szervezésében, Ádánd község önkormányzatának közreműködésével és a Sabaki Baráti Kör részvételével tereprendezést tartottunk és fákat ültetettünk a hetyei templomrom körül a műemléki világnap és a Föld napja alkalmából. A kellemetlen, hűvös és szeles idő ellenére nagyon sokan eljöttek, hogy a „750 éves Ádánd” jubileumi rendezvénysorozat részeként segítsenek szebbé varázsolni ennek a páratlanul értékes műemléknek a környezetét.

A torony körül a munkálatok szerdán földmunkákkal folytatódnak. Betemetjük az oktalan „kincskeresők” által az elmúlt évtizedekben ásott rablógödröket, amelyek az esővizet eddig a torony alá vezették, alaposan meggyengítve ezzel az alapokat – ami miatt a rom mostanra néhány fokkal megdőlt. Megóvása érdekében a legsürgősebb feladat most a vízelvezetés megoldása lesz.

A tereprendezéshez a civil szervezeteken kívül eddig is rengeteg segítséget kaptunk a megyei műemlékvédelem munkatársaitól, valamint a környező földek bérlőjétől, Sári Ferenctől, aki munkagépekkel segítette a munkánkat, kiirtva a rom körül elburjánzott akácbozótot, és megtisztítva a területet a gaztól. A facsemetéket részben az Ádándért Egyesület tagjai, részben az önkormányzat biztosította, valamint Katona Tamás adományozott három, saját nevelésű csemetét, aki építészként régóta a szívén viseli a templomrom sorsát.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött, és rászánta ezt a napot arra, hogy segítsen a templomrom környékét rendbe tenni! Azt hiszem, sikerült bebizonyítanunk, hogy Ádánd igenis gondos és méltó gazdája lehet ennek a gyönyörű, középkori műemléknek.

Minden közreműködőnek és támogatónak köszönjük a részvételt!

(A faültetésen készült fényképek Ádánd Facebook oldalán láthatóak!)