Sajtóközlemény

Ádánd község önkormányzata 840,153 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból szennyvízberuházást hajtott végre, mely csatornahálózat kiépítést és szennyvíztisztító telep építést jelentett Ádánd községnek.

Ádánd Községben a 6 hónapig tartó próbaüzem után, 2014. november 28-án megtörtént a szennyvízhálózat és szennyvíztelep műszaki átadás- átvétele, melyet az SZC Ádánd Konzorcium, mint kivitelező adott át Ádánd Község Önkormányzatának.

szechenyi2020Ádánd településen 2012-ben írták alá a támogatási szerződést, mely „A szennyvízelvezetés- és kezelés problémáinak megoldása Ádánd településen a csatornahálózat kialakításával és szennyvíztisztító telep építésével” című projekt megvalósítására vonatkozott. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás összege 840,153 millió Ft volt, 85%-os támogatásintenzitás mellett, amely egy közel nettó 1 milliárd Ft összköltségvetésű beruházást jelentett a településnek. A megépült rendszer főbb műszaki paraméterei 14650 fm gerincvezeték, 4730 fm nyomóvezeték, 431 fm nyomott vezeték, 4 db szennyvízátemelő és 855 db ingatlan bekötés. A szennyvíztisztító telep névleges hidraulikai kapacitás 230 m3/nap. A csatornahálózat és a telep építése mintegy 8 hónapot vett igénybe, az utak helyreállítása további 4 hónapot. Ezek után kezdődhetett meg a 6 hónapos próbaüzem, miután 2014. november 28-án megtörtént a műszaki átadás-átvétel. A településen keletkező és összegyűjtött szennyvizek, a tervezett csatornahálózati rendszeren keresztül az ádándi szennyvíztisztító telepre kerülnek. Az itt megtisztított szennyvíz a telepről a Kis-Koppány patakba, majd onnan a Sió csatornába kerül. Az ütemezésnek megfelelően fejeződött be a projekt, így 2015. március 6-án a projektzáró rendezvényen megtörtént a szennyvíztisztító telep ünnepélyes átadása is. Ez a közel 1 milliárdos fejlesztés Ádánd község életében egy fontos állomás lett a modernizáció útján, mely újabb lehetőségeket kínál a településnek a jövőbeni fejlődés és élhetőbb környezet eléréséhez.