Polgármesteri beszámoló

2015. május-szeptember

„Ha rövid időre is, néha nem árt megtorpanni, hátranézni, nyugodtan áttekinteni
a megtett utat, és talán – miért is ne? – örülni neki, hogy eljutottunk idáig.”
(Jorge Bucay)

Dolgos hétköznapok és felemelő ünnepek vannak mögöttünk; az ősz beköszöntével úgy gondolom, ideje visszatekinteni az elmúlt hónapok eseményeire.

  • A 750 éves Ádánd programsorozat eddigi programjai sikeresen lezajlottak. A Pünkösd kupa alkalmából rendbe tettük a sportöltözőt: újraraktuk a tetőt, mert beázott és el volt korhadva a lécek jó része, bent és kint festettünk, padlót burkoltunk. Ehhez a felújítási munkához csak saját erőt vettünk igénybe. A hat környékbeli és helybeli csapat részvételével tartott focitorna jól sikerült.
  • „Megelevenedő múlt” címmel kiállítás nyílt a művelődési ház kistermében az ádándiak emlékeiből. Fényképes beszámoló olvasható Ádánd honlapján, és híradás jelent meg róla a Somogyi Hírlapban is. Múltszilánkok villantak fel, és megható pillanatok is akadtak a megnyitón, ahol a relikviák adományozói is megjelentek, és tárlatvezetést tartottak.
  • Közben rajz és fotópályázat is meghirdetésre került Ádándról, az elkészült pályaművek a művelődési ház nagytermében voltak láthatók. A díjak átadására a falunapon került sor a „Virágos porta” pályázatunkra érkezett nevezések díjazásával együtt. Mindannyiunk örömére sokan vettek részt ezeken a pályázatokon.
  • Májusban beneveztünk a „TeSzedd!” országos szemétszedési akcióba. Megteltek a jelenléti ívek, sok gyerek és felnőtt szedte a szemetet a falu közterein. Az akció keretében ingyen elszállították az összeszedett hulladékot.
  • Nem sokkal később, június elején (öt év kihagyás után) lomtalanítási akciót szerveztünk. A Zöldfok Zrt. teherautói több napon keresztül hordták a lomot, a lakosok kihasználták ezt a lehetőséget.
  • Egy nagy illegális szemétlerakót is felszámoltunk a Siómente Zrt. és az önkormányzat területén, a község határában. A Siómente saját eszközeivel behordta a szemetet Ádánd belterületére, a területet rendezte, a Zöldfok pedig elszállította a hulladékot. Közmunkásaink és saját munkatársaink munkaerejükkel segítettek. Ez az akció, valamint a lomtalanítás az önkormányzatnak nem került külön pénzbe, ugyanis szemétszállítási szerződésünk évi egyszeri lomtalanítás díját is tartalmazza.
  • Az egészségügyi centrum fejlesztésére elnyert pályázat keretében légkondicionáló berendezéseket szereltettünk a rendelőkbe és a felnőtt váróba, melyek jó szolgálatot tettek a nyári kánikula idején.
  • Új bútorok, informatikai és orvosi eszközök is megrendelésre kerültek a pályázati pénzből. A bútorok már megérkeztek, a többi dolog eztán érkezik az ősz folyamán.
  • Több intézményünket kifestettük a nyár folyamán: a volt „Pártok házát”, ahová a Gyermek- és Családvédelmi Szolgálat költözött, valamint az ugyanitt található körzeti megbízotti irodát , az önkormányzati konyhát, az egészségügyi centrumot – ahol a fa nyílászárókat is lefestettük – valamint az önkormányzati hivatal jó részét.
  • Júniusban művészeti tábornak adtunk helyet: a Független Képzőművészeti Tanszék Ádándon tartotta kihelyezett, nyári workshop-ját. Helyben készült alkotásaikból nagy sikerű, rendhagyó kiállítást rendeztek a művelődési házban, valamint Ádánd közterein.
  • Júliusban a falunapi programok szervezése is feladat volt. A jubileumi programokra készülve kicsinosítottuk a falut: virágot ültettünk, füvet nyírtunk, a művelődési ház vizesblokkjában felújítottunk, festettünk. Új üdvözlő táblákat készíttettünk a falu végeire. Sok segítséget kaptunk a szervezéshez és a lebonyolításhoz. Mivel a falunap volt a „750 éves Ádánd” programsorozat csúcsrendezvénye, igyekeztünk kitenni magunkért – és talán nem szerénytelenség, ha azt mondom: nagyon sikeresen. Jubileumi emlékoszlopot avattunk, elszármazottak találkozóját tartottunk, fogadtuk vendégeinket, majd vasárnap folytattuk a rendezvények sorát komolyzenei koncerttel és színházi előadással, melyek óriási sikerrel, telt ház mellett zajlottak, ezért a jövőben tervezünk még hasonlókat szervezni.
  • Augusztus 20-át kenyérszenteléssel, zenés műsorral ünnepeltük a sabaki biciklis pihenőnél az Ádándi Népdalkör közreműködésével.

Vannak még hátra rangos és látogatásra érdemes programok: soron van az Ádándért Egyesület szüreti főzőversenye szüreti felvonulással, október 23. méltó megünneplése, majd novemberben az Ádándi Népdalkör Egyesület 30 éves fennállását megünneplő találkozó. Érdemes lesz mindezekre ellátogatni!

Megköszönjük a civil szervezetek és az ádándi polgárok sokrétű áldozatkész segítségét programjaink lebonyolításában!

Pályázatokon is részt vett önkormányzatunk: Konyhafelújításra és járdaépítésre pályáztunk, de (mint a híradásokból is tudható) az igen csekély keretre több mint tízszeres túljelentkezés volt – pályázataink várólistára kerültek. Mivel községünk nem vett részt adóskonszolidációban (nem kellett adósmentésben részesíteni), 44 millió forint támogatásban részesülünk pályázat formájában. Augusztusban történt meg a döntés a pénz felhasználásáról.
Komoly viták zajlottak testületi szinten a pénz elosztásáról. A vita lényegi eleme volt a gazdasági programunkban szereplő (és és a testület által korábban már elfogadott) koncepció szerint az önkormányzat elköltöztetése a falu központjában lévő régi orvosi rendelő épületébe. Az épület véleményem szerint méreténél és megjelenésénél fogva méltó, és a kor követelményeinek is megfelelő helye lett volna a hivatal funkciói mellett a civilek befogadásának, helytörténeti gyűjteménynek, rendezvényteremnek – valamint eladhattuk volna az így felszabaduló, szétaprózott ingatlanjainkat. Testületünk úgy döntött azonban, hogy inkább a jelenleg használatban levő, romos és korszerűtlen hivatali épület felújítását támogatja. Ez hosszú távon költségesebb megoldásnak ígérkezik, hiszen több épületet kell majd fenntartanunk, de természetesen tiszteletben tartjuk a testület ez irányú, megváltozott döntését.

A következő célokat fogjuk tehát megvalósítani a 44 millió forintos pályázati keret terhére:

  • Járdaépítés a Széchenyi utcában
  • Az iskolai konyha fűtéskorszerűsítése
  • A művelődési ház vizesblokkjának felújítása
  • A jelenlegi hivatal felújítási munkáinak megvalósítása.

(Az első három cél az eredeti koncepcióiban is szerepelt.) Önerőből valósítjuk meg az Árpád utca felső szakaszának felújítását, térkövezését, ez a munka hamarosan elkészül, azután a járdafelújításokat más utcákban is folytatjuk.

Néhány mondat a Víziközmű társulatról: Májusban testületünk kinyilvánította, hogy a szennyvízberuházás végelszámolásakor megmaradt összeget szándékozik a lakossági befizetőknek visszajuttatni. A megvalósítás és törvényesség betartása érdekében lépéseket tettünk, valamint megpróbáltuk elkérni a víziközmű társulattól a tagnyilvántartási analitikát, de sajnos hiába. A társulat vezetése többszöri kérésünk ellenére sem volt hajlandó átadni az általunk kért dokumentumokat – így sajnos zárt kapukat döngettünk.
Hangsúlyozni kívánom, hogy a projekt gazdája Ádánd község önkormányzata. Elfogadhatatlannak tartom, hogy ehhez képest semmilyen általunk kért adathoz nem tudunk hozzájutni. A megfelelő lépéseket természetesen megtettük ez ügyben. Reményemet szeretném kifejezni, hogy a lakosságnak visszatérítendő 30 ezer forintot végre visszajuttatják a befizetőknek úgy, ahogy áprilisban arra ígéretet tettek. Az időközben eltelt sok hónap a mégoly alapos előkészítő munkára is elegendő kellett hogy legyen.

Végezetül, összegzésképpen: Tudjuk, hogy községünkben évtizedes, kellemetlen örökség a széthúzás, a sokszor sajnos tudatosan is gerjesztett ellenségeskedés. Jelenlegi testületünk megválasztásakor ígéretet tett ennek felszámolására. Az önkormányzati munkát továbbra is ebben a szellemben kívánjuk folytatni, mert meggyőződésem, hogy kizárólag ez szolgálja a község jövőjét. Választóink ezért szavaztak nekünk bizalmat erre a ciklusra. Biztos vagyok benne, hogy képviselőtársaim továbbra is átérzik ennek a felelősségét. A bizalom és jó szándék az, ami megsokszorozza erőinket.

Szatmári Kornélia
polgármester