Lakossági tájékoztató

visszafizTelepülésünkön 2014 novemberében lezárult a szennyvízberuházás – a műszaki átadást követően megnyílt a lehetőség a lakosság előtt, hogy rácsatlakozhasson az elkészült hálózatra. A projekt gazdája és a beruházás lebonyolítója Ádánd Község Önkormányzata volt. A lakossági hozzájárulások beszedésére és kezelésére Víziközmű Társulat alakult.
A teljes beruházás 985 millió Ft-ba került, melynek 15%-a önrészként a lakosságra és az önkormányzatra hárult. A Víziközmű Társulat a 15% önrész figyelembevételével számolta ki a befizetendő lakossági hozzájárulás összegét. Időközben a 2014 őszén megalakult új képviselő-testület pályázati kiegészítésként igényt nyújtott be a pályázat támogatási intenzitásának növelésére, vagyis a lakossági hozzájárulás mértékének a csökkentésére. Pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, ezáltal a lakosságra és az önkormányzatra háruló önrészt sikerült 9%-ra mérsékelnünk. Ennek köszönhetően több mint 30 millió forint megmaradt a pályázat végelszámolásakor.

Testületünk ekkor, 2015 májusában olyan határozatot hozott, hogy ezt a megmaradt összeget szeretné visszautalni a lakossági befizetőknek. Ahhoz azonban, hogy ezt teljesíteni tudjuk, az önkormányzatnak szüksége lett volna a befizetők tagnyilvántartására és egy megállapodásra – a Víziközmű Társulat részéről azonban semmiféle együttműködési szándékot nem tapasztaltunk: a többször igényelt nyilvántartást és egyéb pénzügyi adatokat nem kaptuk meg – hivatalos leveleink válasz nélkül maradtak. Enélkül azonban nem volt lehetőségünk a megmaradt összeg visszautalására.

Tekintettel arra, hogy minden egyes hónap késlekedés a befizetőknek jelent újabb terheket, hiszen a Víziközmű Társulat működésének költségeit a lakossági hozzájárulásokból fedezi, úgy határoztunk, hogy a megmaradt összeget átadjuk az elszámolás alatt álló társulatnak azzal a feltétellel, hogy azt a rendelkezésükre álló tagnyilvántartás alapján kötelesek hiánytalanul, és késlekedés nélkül visszautalni a befizetőknek.

Fentiek alapján tájékoztatom a lakosságot, hogy az önkormányzat sikeres pályázatának eredményeképp a nagyjából 670 befizető (a társulat hiányzó adatszolgáltatása miatt ennél pontosabb adatokkal sajnos nem rendelkezünk) háztartásonként mintegy 40-45 ezer Ft visszatérítésre jogosult a Víziközmű Társulattól.

Ádánd Község Önkormányzata nevében:

Szatmári Kornélia
polgármester