Polgármesteri beszámoló

„Nincs olyan, hogy jelentéktelen munka. Ezért szükségszerűen mindent szívünk szeretetével és életünk tiszteletével kell tennünk.” (Sri Chinmoy)

Tisztelt ádándiak!

Ismét eltelt több mint negyed év a legutóbbi beszámolóm megjelenése óta. Ezúton szeretném tájékoztatni a lakosságot az elmúlt hónapok eseményeiről.

utepites_web
Megkezdődött a várva várt útfelújítás Ságvár és Ádánd között

Az év első hónapjai a költségvetés tervezésével és elfogadásával teltek. A tavalyi évhez képest jelentősen javult az önkormányzat helyzete, hiszen emberemlékezet óta először sikerült pozitív mérleggel zárnunk a költségvetést. Takarékosan gazdálkodtunk, több volt a bevételünk, valamint néhány területen több lett az állami hozzájárulás is. Ebből adódóan a tavalyi takarékossági intézkedések nagy részét visszavontuk, és néhány területen megemeltük a költségvetésben biztosítandó összegeket. Több támogatást kap például az Óvoda, a Művelődési Ház, és többet tervezünk költeni a sok-sok éve, évtizede elmaradt útkarbantartásokra is.

Kiemelt figyelmet fordítunk az árkok karbantartására. Szeretném a lakosok figyelmét felhívni arra, hogy a víz szabad elfolyását biztosítani kell (ezt törvény írja elő), ezért az áteresz nélküli bejárókat mindenkinek saját költségén kell megszüntetni, illetve átalakítani.

A külterületi utakat bejártuk és úgy láttuk, hogy a tavalyi állapotok szerencsére nem ismétlődtek meg a tél végére, az utak általában szerencsére járhatóak, helyenként vannak veszélyesebb szakaszok és ágbenövések – dolgozóink gondoskodni fognak a helyreállításról. A Halastó utcában kimérettük az utat, mert több helyen kiszántások történtek, helyenként komolyan megnehezítve a közlekedést. Az ott telekkel rendelkezőket kérjük, tartsák be a telekhatárokat, de gondoskodjanak az út és a föld közötti rész tisztán tartásáról is!

Továbbra is nagy gondot és jelentős anyagi kárt okoznak az illegális szemétlerakások. Lakótársaikat, szomszédaikat károsítják meg azok, akik a közösség kontójára szemetet raknak le közterületen, hiszen az eltakarítást a közösség fizeti meg. Az emiatt keletkező folyamatos kiadások miatt sok hasznos beruházás nem valósulhat meg. Komoly kár éri a község jó hírnevét is: mindannyiunk lakókörnyezetét károsítják a szemetelők. A koszos, elhanyagolt környezet nemcsak az itt élők életét keseríti meg, de hamar elveszi a kedvét a lehetséges, későbbi betelepülőknek is.

Néhány mondat az idei fejlesztésekről:

  • A képviselő-testület tavalyi döntése értelmében 2,7 millió forintért új autót vásároltunk a községnek, amely azóta munkába állt, naponta hordja az ebédet a rászorulóknak, és remélhetőleg sokáig szolgálja majd az ádándiakat.
  • Április végén fog kezdődni a Széchenyi utca járdájának felújítása, térkövezése.
  • Konyhafejlesztési pályázatunk eredményes volt, május közepén várhatóan megkezdődhet az önkormányzati konyha felújítása. A tető, a nyílászárók, az elektromos rendszer, a fűtés is megújul majd, és új eszközök kerülnek beszerzésre.
  • Ezzel szinte egy időben hozzálátunk a Művelődési Ház vizesblokkjának felújításához, ami a mosdók teljes megújulását fogja eredményezni.
  • Ezt követően a nagyterem tönkrement székeit korszerűbbekre, kényelmesebbekre cseréljük. (Ezen munkák összértéke körülbelül 53 millió Ft.)
  • Ádánd és a szomszédos települések évtizedes álma vált valóra: végre megkezdődött a Ságvárt Ádánddal összekötő út teljes felújítása is. A munka első szakasza mintegy két hónapig tart majd.
  • Ezt követően a jövő év folyamán az útfelújítás Ádándon és Siójuton át folytatódik majd Balatonszabadi irányába.
  • Végre ivóvízminőség- javító programunk is célhoz ér: hamarosan aláírt támogatási szerződésünk lesz és elkezdődik a vízminőség javítás községünkben.

Ez az év a pályázatok éve. Sok pályázat került kiírásra, de a szigorú feltételeknek nem minden esetben tudunk maradéktalanul megfelelni. Van amikor az önkormányzat által fizetendő önrész túl magas, van amikor nem vagyunk kellőképpen hátrányos helyzetűek, vagy egyéb körülmények gátolják a pályázást.

Jelenleg az alábbi pályázatok vannak előkészítés alatt:

  • A csapadékvíz elvezetés problémáinak megoldása Sabakban, és azokon a területeken, ahol az emlékezetes 2014-es esőzések komoly károkat okoztak. (214 millió Ft)
  • Bölcsőde létesítésére is pályázni szeretnénk, ezzel a fejlesztéssel támogatva a családalapítást és megtelepedést falunkban. Ez a beruházás mintegy 80 millió Ft értékű lesz.
  • Lehetőség van önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére is – itt az iskola, illetve a hivatal jelenlegi, leromlott állapotú épülete jöhet szóba.

Természetesen nem csak a pályázati pénzt várjuk, hanem saját erőből is igyekszünk fejlődni.

  • Önerőből fog megújulni az Árpád utca vasútállomásig tartó szakasza szintén térkövezéssel, saját dolgozóink segítségével. Ez a munka a második félévben kezdődik.

Önkormányzati dolgozóink idén is tették a dolgukat, és már több munkán túl vannak:

  • Elkészült a sabaki kisbolt térkövezése.
  • A katolikus templomnál út murvázás készült a katolikus egyházzal együttműködésben.
  • A volt iparcikk bolt tűzfala újra lett rakva és itt elkészült egy féltető is parkolás, valamint raktározás céljára.
  • Hamarosan befejeződik az Ady Endre utcai járda újrarakása, és amint tudnak, haladnak tovább a Hétvezér, illetve a 48-as utca irányába.
  • Új padok is készülnek saját kivitelezésben, reményeim szerint körülbelül egy hónap múlva tudjuk kihelyezni őket az utak mellé.
  • Újra lettek festve a játszótéri játékok, és a Berzsenyi utcai buszmegálló.
  • A volt iskola kertben ismét zöldségféléket termelünk, helyet hagyva az iskolásoknak is.

Arra törekszünk, hogy Ádánd immár ne leszakadóban levő, segélyekből vegetáló, hátrányos helyzetű település, hanem modern, fejlődő, élhető falu legyen. E célból szükség van kulturális, közösségi programokra, megmozdulásokra is.

  • Sikerrel zajlott az első „Talpra magyar!” együtt futás. Azt hiszem sikerült átérezni, milyen jó együttműködni másokkal. Köszönöm a résztvevők nevében is Balatonszabadi és Siójut partnerségét és ezt a remekül sikerült napot!
  • Idén is lesz Te szedd! Akció április 30-án, remélem sokan eljönnek majd.

Az idei egyéb programokról is folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Remélem legközelebb már az elkészült beruházásokról adhatok hírt.

Tisztelettel:
Szatmári Kornélia
polgármester