Sajtószemle

A ház teraszán mászkált a róka – visszatért a ravaszdi család

Húsz csirkét vitt el. Hat galambot. A hátsó teraszon mászkált. Újra „tanulják” az együttélést a rókacsaláddal az idei eseteket soroló ádándiak a Selyem utcában.

rokakUtoljára egy éve jártunk ott, akkor is arra panaszkodtak, hogy elszaporodtak a rókák egy elhanyagolt portán. A ravaszdik most visszatértek, hiszen az ominózus ingatlan azóta sem lett rendezettebb.
Valakit most már feljelentünk, ha ez így marad – helyezi kilátásba az a hölgy, aki a teraszán találkozott a rókamamával. Öt kicsi született – mutat a szomszédjába, a méteres gaz rejti állítólag a rókalyukat. – Sok gyümölcsfánk van, lekvárt, szörpöt, pálinkát készítünk, de tavaly például egy deci pálinkát se főztünk, szemétre kellett hajítani rengeteg gyümölcsöt, megvolt az tán másfél mázsa is, mert ami lehullott, azt a rókák összejárták – folytatja. – Az idén is erre számítsunk?

Egy másik utcabéli asszony szerint szóltak a természetvédőknek, de azt a választ kapták, hogy fényképezzék le a rókákat és küldjék el a képeket. – Meg is fogjuk a vörös bundájúakat? – teszi föl a kérdést, majd azt állítja, ő tavaly nyolcszor szólt be a községházára, mire intézkedtek és a közmunkásokkal lekaszáltatták a gazt az elhanyagolt udvarban.
– Voltak itt vadászok is, helyeztek ki csapdát, hasztalan – veszi vissza a szót az elsőként szóló hölgy. – Az sem igaz, hogy nem lehet megtalálni a ház tulajdonosát, hiszen gyakran látják a falubeliek az ugyancsak Ádándon élő édesanyjánál.

– Persze, hogy meg lehetne találni – kapcsolódik a beszélgetésbe Lengyel Imre helyi önkormányzati képviselő, merthogy nemcsak a sajtót, hanem a képviselőjüket is értesítették a lakók a problémájukról. – Hát kihez fordulhatnának, ha nem hozzám? – így Lengyel, hozzátéve: a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is szóvá tette ezt, azt javasolva, hogy tetessen rendet az önkormányzat, majd számlázza ki, sőt, tetemes bírságot is szabjon ki a jegyző. – Másként hogyan akarunk rendet tartani a faluban? – tesz fel újabb kérdést a képviselő. – Sajnos, sok a hasonlóan elhagyatott, rendezetlen ingatlan a faluban. A tavasszal nagy nehezen sikerült elérnem, hogy tartsunk falubejárást, amire hosszú évek óta nem volt példa. Csakhogy akkor volna ennek értelme, ha a problémákat a jegyző följegyezné és utána intézkedne. Tagja vagyok a szociális bizottságnak, azt is javasoltam, hogy aki segélyre tart igényt, azt csak akkor ítéljük meg neki, ha rendezett a portája. Ha kell, magam ellenőrzöm le.

Az idén is többször jelezte már a rókaproblémát a polgármesteri hivatalban, állítja egy asszonyság, aki az unokáit sem nagyon meri az udvarba engedni a rókák miatt, és azt kérdi, hogy merjen-e csirkéket rendelni. – Azért, hogy elvigye a róka? Vagy őrizzem a csibéket a szobában?

A jegyző rendelet-módosítást készít elő

– A Selyem utcai telket tavaly hosszas hivatali ügyintézés után letisztították a közmunkások, majd tavasszal elégették a gazt – tájékoztatta lapunkat Szatmári Kornélia ádándi polgármester. – A telekre egyébként továbbra sem mehetünk be engedély nélkül. A költségek kiszámlázásának semmi értelmét nem látom, hiszen a leveleket sem veszik át az érintettek. A vadászoknak szóltam, hogy helyezzenek ki csapdát, ugyanúgy, mint tavaly. A jegyző rendelet-módosítást készít elő, hogy hatékonyabban szankcionálhassuk azokat, akik nem tartják rendben a telküket. Ennél többet jelenleg nem tudunk tenni.
A polgármester hozzátette: falun néha előfordul, hogy rókával, denevérrel, siklóval találkozik az ember. A rókákat vakcinázzák veszettség ellen, a denevéreket például nem. S a róka nem támad emberre, általában egeret, pockot eszik.

(Forrás: Fónai Imre, Sonline.hu)