Tájékoztatás

Tisztelt ingatlantulajdonosok, tisztelt lakosság!

Tájékoztatni szeretnénk az Önöket érintő fontosabb szennyvízcsatornával kapcsolatos információról, a hozzájárulás megfizetéséről és a rákötésről 2016. május 9-én az Ádándi Szennyvízelvezető Víziközmű Társulat megtartotta záró közgyűlését melyen bejelentette, hogy a társulat ügymenete és ügyfélfogadása 2016. május 31-vel megszűnik. Bár a jogszabályoknak megfelelően a társulat hivatalosan még nem szűnt meg; erre vonatkozó végzés még nem született.

Így ezentúl a hozzájárulások befizetésével – ott ahol még ez nem vagy csak részben került megfizetésre – illetve a csatorna rákötésekkel kapcsolatos ügyek intézésével Ádánd Község Önkormányzata illetékes eljárni. Ha a csatornával kapcsolatban bármilyen kérdésük merül fel akkor bátran keressék az önkormányzatot.

Éppen azért, hogy a további rákötéseket és a hozzájárulások befizetését ösztönözze, a Képviselő-testület 2016. június 2-i ülésén rendeletben határozta meg a hozzájárulás megfizetésének összegét és módját azok részére, akik ezt nem vagy csak részben fizették meg. A hozzájárulás összege: 91.000.-Ft / egységben került meghatározásra, mely összeg megfizetéséről az ingatlan tulajdonosát júliusban jegyzői határozattal fogja az önkormányzat kiértesíteni. Azon esetekben, ahol a tulajdonos ezt az összeget nem tudja egy összegben megfizetni, a rendelet szerint lehetősége van részletfizetést kérelmezni megfelelő indokok alapján.

Ádándon 2014. november 30-án a 6 hónapos próbaüzem végén megtörtént a szennyvízberuházás műszaki átvétele-átadása és a DRV Zrt. részére történő üzemeltetésbe adása. 891 ingatlan kapott bekötési lehetőséget, ebből 599 ingatlan kötött eddig rá a csatornára. Az uniós vissza nem térítendő támogatás feltétele pedig közel a lakott, és ivóvízzel ellátott ingatlanok 100%-nak rákötése volt.

A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény 11. §-a értelmében a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

A csatornára pedig csak azon ingatlan tulajdonosa köthet rá, aki a megállapított hozzájárulást valamilyen formában megfizeti és erről igazolást is kap. A csatornára történő rákötés elsősorban saját környezetünk és az egészséges ivóvíz megóvása érdekében a legfontosabb, nem csak a talajterhelési díjfizetési kötelezettség miatt!

KEDVEZMÉNYES RÁKÖTÉSI LEHETŐSÉG:

A rákötések további megkönnyítése és segítése érdekében az üzemeltető Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az Önkormányzat kérésére a rákötés megrendelésekor fizetendő szakfelügyeleti díjat a kedvezményes időszakban 1.000 Ft+ÁFA/egyéni bekötés határozza meg.
Ez azok számára vehető igénybe, akik, az Üzemeltető által rendszeresített megrendelő lapot kitöltés és engedélyeztetést követően legkésőbb 2016. augusztus 31-ig leadják az Önkormányzat által kijelölt helyen és időpontban. Ezért az önkormányzat szeretné a még rá nem kötött ingatlanok tulajdonosait ösztönözni a rákötésre, mind pedig ahol ez még nem történt meg a hozzájárulás megfizetésére. 2016. július végén minden olyan tulajdonost, aki még nem fizetett jegyzői határozatban fog az önkormányzat értesíteni. Azokat is értesíteni fogják, akik ugyan megfizették a hozzájárulást de a rákötést még nem valósították meg.

Az önkormányzat kezdeményezésére szervezetten ügyfélfogadási napokon szeretnénk fogadni Önöket a befizetésekkel és a rákötés műszaki megrendelésével kapcsolatosan. Itt az önkormányzat munkatársa és szakembere fogadja majd önöket az ügyintézéssel kapcsolatosan, akihez bátran fordulhatnak bármilyen csatornával kapcsolatos kérdéssel.

Az ügyfélfogadás ideje:

  • 2016. július 30.(szombat) 8.00-16.00 óráig
  • 2016. augusztus 01.(hétfő) 8.00-16.00 óráig
  • 2016. augusztus 02.(kedd) 8.00-16.00 óráig

Az ügyfélfogadás helyszíne:

  • Művelődési ház kisterme, 8653. Ádánd, Árpád utca 31.

Szeretnénk minden segítségükre lenni. Itt egy helyen intézhetik:

  • Hozzájárulással kapcsolatos részletfizetési kérelmet, bármilyen ügyintézés,
  • A hozzájárulás megfizetéséről szóló igazolás kérését a befizetés igazolása mellett,
  • A rákötés műszaki átvételének megrendelését, melyet az önkormányzat továbbít a DRV felé, megkönnyítve önök számára az ügyintézést,
  • Esetleges problémák, kérdések, kérések bejelentése írásban az önkormányzat felé, ami a rákötéssel vagy hozzájárulással kapcsolatos.

Kérjük minél többen, akik ebben érintettek és levelet kapnak jöjjenek el és bátran forduljanak kollégánkhoz.

Tisztelettel:
Szatmári Kornélia
polgármester