Túl a szeméthegyen

A hétvégén (május 8-9.) környezetükre igényes ádándi polgárok, helyi egyesületek és magánszemélyek környezetvédelmi akcióban vettek részt az önkormányzat szervezésében. Többtucatnyian gyűltünk össze, ragadtunk lapátnyelet és szemeteszsákot, és áldoztuk fel a hétvégénket azért, hogy településünket, közvetlen lakókörnyezetünket lakhatóbbá, élhetőbbé tegyük.

[singlepic id=424 w=320 h=240 float=left]A cél a kiemelt természeti értéknek számító löszfal, a fokozottan védett gyurgyalagok fészkelőtelepének, illetve az ehhez vezető útnak a megtisztítása volt az évek során illegálisan kihordott szeméttől. Az akció részben az önkormányzat saját költségén, nagyobb részben pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által jóváhagyott pályázati pénzből valósulhatott meg. Noha a szemétszedést, az utak, az erdő és fasorok megtisztítását önkéntesek végezték, magának a hulladéknak az elszállítása, szakszerű ártalmatlanítása, a környezet helyreállítása, a táj- és talajrehabilitáció költségei óriási összegeket emésztenek fel – mindannyiunk közös pénzéből.
Ez az akció csak első lépése volt egy folyamatnak, melynek hosszútávú célja (az igényes környezet kialakításán túl), hogy Ádánd egy újabb fontos és értékes turistacélponttal gazdagodjon: a helyreállított területen madármegfigyelő helyet alakítunk ki.
Külön köszönet illeti mindazokat, akik szabadidejüket nem sajnálva, hétvégéjüket feláldozva eljöttek, és segítettek ennek a nemes célnak a megvalósításában. A hétvégi akció képeiből készült válogatás megtekinthető a galériában.