Sajtószemle

Egy kis cég nagy harca: fizetnie kell Ádándnak

A Siófoki Járásbíróság 960 ezer forint megfizetésére kötelezte az ádándi önkormányzatot abban a jogvitában, melyet az iskola tetőszigetelését végző helyi Tibana Bt. kezdeményezett. A cég nem sokkal korábban végrehajtással jutott egy 826 ezer forintos összeghez, így lényegében megkapta a követelését. Az 50 ezer forintos részperköltség is az önkormányzatot terheli.

Ez az első somogyi ügy, amelyben a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) szakvéleményét vették igénybe. A TSzSz szerint az ádándi vállalkozás a szerződésnek megfelelő munkát végzett, így jár neki a pénz. A kiemelt jelentőségű ügyként kezelt perben a járásbíróság is erre az álláspontra jutott.

Mint korábban megírtuk: a Fekete István Általános Iskola folyosó fölötti tetőrészének hő- és vízszigetelését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jelzése után a nyáron rendelte meg az önkormányzat. Az épület beázott, s bár a község kasszája forráshiányos volt, a várható kistérségi bevételek reményében belevágtak a megvalósításba. A képviselő-testület az ügy mellé állt, a polgármester ellenezte a fedezetlen kötelezettségvállalást. A szerződés létrejött, a munkát határidőre átadták, ám az önkormányzat a műszaki ellenőrére hivatkozta vitatta a megfelelőséget. A 147 négyzetméteres tetőrész hőszigetelését ugyanis az eredetileg jelzett anyag helyett egy másikkal végezték el. A TSzSz szerint a minőségbizonylatok alapján az anyag megfelelő, a teljesítés megtörtént, beázás nem észlelhető. A képviselő-testületben is vitát okozó ügyben végül a polgármester úgy határozott, a műszaki ellenőr és a rendelkezésére álló jogi álláspont alapján nem egyenlíti ki a szerződött és követelt pénzt. A Tibana Bt. az őt igazoló TSzSz-szakvélemény alapján ekkor fordult a bírósághoz, mely egy hónapon belül meghozta a részítéletet. Ez alapján fellebbezés ugyan benyújtható, de ettől függően előzetesen végrehajtható. Az ügyben januárban várható jogerős ítélet.

Az építőipari lánctartozások felszámolására és a késedelmes kifizetések és a viták gyorsítására a kereskedelmi és iparkamara égisze alatt létrehozott TSzSz július óta működik. Az első beadványokat a nyár végén tették, novemberben már országszerte harminc ügy volt folyamatban. A 155 szakértővel dolgozó szervezet nem nyomozóhatóság, tanúk meghallgatására nincs lehetősége, jogi kérdésekben nem foglalhat állást. A gyors és különleges eljárás lehetőségét azért teremtette meg a jogalkotó, hogy egy esetleges ideiglenes bírósági intézkedés után ne tűnhessen el a megbízó vagy a pénz.

A TSzSz három tagú tanácsa öt nap alatt dönt arról, befogadhat-e egy ügyet, és hiánypótlással, helyszíni szemlével együtt harminc nap alatt készít lehetőleg egybehangzó szakvéleményt. A bíróságnak szintén harminc napja van arra, hogy a követelés összegét – ha úgy látja – letétbe helyeztesse. Ekkor kezdődik a korábbiaknál gyorsabb eljárás.

(Forrás: Somogyi Hírlap)