Képviselői beszámoló

2014. október 12-én önkormányzati választások lesznek. Ezzel a jelenlegi polgármester és a képviselő-testület négy évre szóló megbízatása lejár. Ebből az alkalomból tájékoztatni szeretnénk Ádánd polgárait az elmúlt ciklus eredményeiről, és összefoglaljuk az elmúlt négy év fontosabb eseményeit.

Elöljáróban: azt valljuk, hogy az önkormányzati munka – csapatmunka. A ciklus során képviselőtársainkkal világnézettől, politikai hovatartozástól függetlenül szoros együttműködésre törekedtünk. Feladatunk a település összes polgárának a képviselete volt, így munkánkban soha nem engedtünk teret a pártpolitikának. Meggyőződésünk, hogy egy Ádándhoz hasonló kistelepülés csak összefogással boldogulhat, és nem engedheti meg magának a széthúzás luxusát.

Kedves ádándiak, tisztelt választók! Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül, néhány mondatban ismertessük a képviselő-testület eddig végzett munkáját, és az elmúlt négy év fontosabb történéseit.

Eredményeinkről

  • A ciklus során megalapítottuk a Szociális Bizottságot, melynek célja, hogy a támogatási igények elbírálása, a szociális ügyek intézése demokratikus és átlátható módon történjen.
  • Szorgalmaztuk, hogy más településekhez hasonlóan Ádándon is legyen nyilvános az önkormányzatnak tartozók listája – ezzel is ösztönözve az adósokat tartozásaik mielőbbi rendezésére.
  • Évtizednyi halogatás után végre sikerült felszámolni Ádánd egyik legnagyobb illegális szemétlerakóhelyét – igaz, ehhez szükség volt a vízügyi igazgatóság szigorú felszólítására is.
  • A 800 éves hetyei templomrom („Törökhagyás”) megóvásának ügyében végre előrelépés történt, amikor a környező földek bérlőjétől önzetlen segítséget kaptunk a műemlék környezetének rendbetételéhez.
  • Évtizedek óta halogatott feladat volt a rendszerváltás előtti, politikai tartalmú utcanevek megváltoztatása. Az új utcanevek végre méltó módon állítanak emléket Ádánd gazdag történelmi múltjának, helyi hagyományainak.
  • Ugyancsak rendszerváltás előtti örökség volt a közfeladatot ellátó képviselőktől elvárt ingyen munka. A jövőben a testületből nem csak a polgármester dolgozik fizetésért – munkájukért a képviselők immár Ádándon is szerény tiszteletdíjban részesülhetnek.
  • Sikeresen megvalósult az iskola tornatermének fűtéskorszerűsítése. A régi villanykályhák lecserélésével jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, és a gyerekek sem fognak többé fagyoskodni a téli hidegben.
  • A nemrég kiépült csatornahálózattal a községnek évtizedes álma vált valóra – ezzel végre mi is felzárkózhatunk a környező településekhez. A megvalósult beruházás Ádánd lakóinak együttes érdeme – köszönettel tartozunk mindazoknak, akik ezt akár munkájukkal, akár (jelentős áldozatot vállalva) anyagilag támogatták, és türelemmel viselték az elhúzódó építkezéssel járó kellemetlenségeket. Mindent megteszünk azért, hogy a projekt lezárása és a lakossági befizetésekkel való elszámolás is mindenki számára megnyugtató módon történjen.

Amit még szerettünk volna

Számunkra természetes, hogy sokfélék vagyunk, így nem feltétlenül értünk egyet minden kérdésben, de az együttesen hozott döntéseket mindannyian tiszteletben tartottuk akkor is, ha esetleg kisebbségben maradtunk saját véleményünkkel. Ezt a demokratikus hozzáállást vártuk volna a polgármester úrtól is. Bár törvényben rögzített kötelessége lett volna határozataink maradéktalan végrehajtása, valamint közös döntéseink képviselete a nyilvánosság felé, ezekkel gyakran adós maradt: meglepve tapasztaltuk, hogy képviselőtársaira általában mint saját „ellenzékére” hivatkozott, miközben számos határozatunkat egyszerűen nem hajtotta végre.

  • Ezt a beszámolót rendes körülmények között a Kapcsolat újságban tettük volna közzé, a kiadvány azonban 2011 óta nem jelenik meg, bár kiadása szerepelt a költségvetésben. (Utolsó számait a polgármester részéről sajnos olyan méltatlan kritikák érték, hogy az önkéntes szerkesztők nem vállalták a lap további elkészítését.)
  • Döntöttünk arról, hogy végre legyen gazdája a művelődési háznak. A gondnok megbízási díját megszavaztuk, beállítottuk a költségvetésbe, kinevezése mégsem történt meg.
  • A közmunkások hatékonyabb munkája érdekében főállású munkavezető felvételéről döntöttünk. Ez a határozatunk sem került végrehajtásra.
  • Szorgalmaztuk, hogy az önkormányzat pályázzon szociális tűzifa pályázatra, hiszen a községben sokaknak gondot okoz a téli tüzelő beszerzése. Hiába szerettük volna, a polgármester úr nem volt hajlandó foglalkozni a kérdéssel.
  • Községünk megjelenése, külső képe elszomorító, az utcabútorok (padok, buszmegállók) romosak. Sokszori felszólalásunk, jobbító szándékú észrevételeink ellenére semmilyen érzékelhető előrelépés nem történt.
  • Évek óta óta szorgalmaztuk – hiába – a járólapok újrarakását és a járhatatlan utcák kijavítását.
  • Régi igény volt a lakosság részéről, hogy újra legyen Ádándon lomtalanítás. Szavaztunk róla, elkülönítettük a szükséges költségeket – a határozatot azonban a polgármester nem hajtotta végre.
  • Mindezek közben kiderült, hogy Pollák úr a környezetvédelmi feladatokra elkülönített Zöld Alapot a testület beleegyezése nélkül más célokra használta fel.
  • Egy teljes éven át szorgalmaztuk, hogy a polgármester végre tűzze napirendre azt a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó pályázatot, amely jelentősen csökkentette volna a lakosság által fizetendő önrészt.

A szélsőségesen eldurvult közéletet jól jellemzi, hogy jelentősebb döntések kapcsán egyes önkormányzati képviselőkre minősíthetetlen, gyalázkodó stílusban íródott zsaroló, fenyegető tartalmú levelekkel próbáltak (hol névvel, hol névtelenül) politikai indíttatásból, erőszakosan nyomást gyakorolni, és a döntéseket így befolyásolni. Ezt egy demokráciában teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, és a leghatározottabban elítéljük!

Ádánd község az elmúlt időszakban sajnos gyakran szerepelt a megyei sajtóban is olyan botrányos ügyek kapcsán, amelyek nagyban megnehezítették a munkánkat, súlyosan rombolták az önkormányzat tekintélyét, és igen sokat ártottak a község hírnevének is.

Perben az önkormányzat

Sokat olvashattunk az iskola tetőszigetelésének ügyéről. Itt egy helyi vállalkozót bízott meg az önkormányzat a kivitelezéssel. A vállalkozó az eredetileg vállaltnál olcsóbb szigetelőanyagot használt fel a munkálatok során (erről a műszaki ellenőr a polgármestert is időben tájékoztatta), ezért a testület kérésére engedményt adott a végső árból. Ezt a megállapodást azonban Pollák úr érvénytelennek nyilvánította, és a képviselők tudta nélkül a teljes munkadíj kifizetését megtagadta. A vállalkozó a bírósághoz fordult, amely a mintegy kétmillió forintnyi összeget megítélte a számára. A másodfokon eljáró bíróság később a két anyag ára közötti különbözet visszafizetésére kötelezte, ezzel lényegében jóváhagyva a testület és a vállalkozó közötti eredeti megállapodást. Az értelmetlen pereskedés költségei eközben lényegesen meghaladták a per tárgyát képező összeget, így végül az önkormányzatot a presztízsveszteségen túl több százezer forint kár érte.


Elítélték a polgármestert

A legnagyobb visszhangot (és jogos felháborodást) kiváltó esemény kétségtelenül a Pollák Tibor büntetőügyében hozott elmarasztaló ítélet nyilvánosságra kerülése volt. Az ügyészség indítványára a nyomozó hatóságok évekre visszamenően több önkormányzati beruházás gazdálkodását vizsgálták, és ezek mindegyikénél súlyos gazdasági visszaéléseket tártak fel: Pollák Tibor a község polgármestereként, az önkormányzat nevében személyesen eljárva valótlan tartalmú (fiktív) számlákkal jogosulatlanul jutott hozzá összesen mintegy hatmillió forintnyi állami támogatáshoz. Ezek az összegek a szakértői állásfoglalások szerint a projektekben bizonyítottan nem kerültek felhasználásra.
A vádlott a terhére rótt bűncselekményeket a tárgyalás során mindvégig tagadta, illetve igyekezett a felelősséget a képviselő-testületre, a jegyzőre, valamint a hivatal munkatársaira hárítani. (Emlékezetes a tragikomikus epizód, amikor az ellene folyó nyomozás során vélt „politikai ellenfeleit” a polgármesteri hivatalba való betöréssel, és ott hamis dokumentumok, valamint lehallgató készülékek elhelyezésével próbálta megvádolni.) Pollák úr az önkormányzattal végül csak az ítélet tényét közölte, az általa polgármesterként elkövetett bűncselekményekről megtagadta a tájékoztatást, ezért a testület kikérte a Kaposvári Törvényszéktől az ítéletet:

Pollák Tibort bizonyítottan bűnösnek találták nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirattal való visszaélés vétségében, melyekért első és másodfokon is jogerősen elítélték. A polgármester által elkövetett bűncselekményeket és az ítélet tartalmát honlapunkon részletesen is ismertettük.

A történtek miatt Pollák Tibort lemondásra szólítottuk fel, ő azonban ennek nem kívánt eleget tenni.

Káosz az elszámolásnál

Augusztusra sem tudtuk elfogadni a tavalyi (!), 2013-as év zárszámadását. Ennek oka az önkormányzat könyvelésének elképesztő állapota volt. A könyvvizsgálói felülvizsgálat a napokban olyan példátlan mulasztásokat és súlyos hiányosságokat tárt fel a gazdálkodásban, hogy a felelősségre vonás elkerülhetetlen, és személyi következményekkel is számolni kell. A szükséges lépéseket megtesszük, a fejleményekről a közvéleményt időben tájékoztatni fogjuk.

A nehézségek és az olykor igencsak kaotikus körülmények ellenére munkánkat a ciklus során végig igyekeztünk becsülettel – és mindenekelőtt törvényesen ellátni. A választóinktól kapott felhatalmazással felelősséggel éltünk, és döntéseink során mindvégig Ádánd község érdekeit tartottuk szem előtt. Köszönjük a megtisztelő bizalmat!

Fehér József, Lengyel Imre, Németh Ilona, Szatmári Kornélia képviselők, Torda János alpolgármester