Ádánd 750 éves

Adand 750Kedves Olvasók!

Községünk az idén ünnepli 750. születésnapját. Erről a jeles alkalomról megemlékezünk a több évnyi szünet után újraindított Kapcsolat újság következő számában, amely már a nyomdában van, és hamarosan eljut az önök postaládájába is. Az évfordulóra a település önkormányzata egész éven át tartó rendezvénysorozattal, változatos programokkal készül. Üröm az örömben, hogy az előző választási ciklus vezetése nem tartotta érdemesnek ezt a kerek évfordulót a megünneplésre, és tavaly sajnos nem nyújtott be a programokra pályázatot. Így most önkormányzatunk az amúgy is igen szűkre szabott költségvetésből megtakarított, nagyon szerény összegből igyekszik erejéhez képest olyan színvonalas programokat szervezni, amelyek méltóak ehhez a jubileumhoz, és méltóak magához Ádándhoz is. (Legközelebb csak 50 év múlva adódik majd ehhez fogható alkalom!)

Ahol hiányt szenvedünk anyagi erőforrásokban, ott azt munkával, szorgalommal igyekszünk pótolni, és saját erőből csinosítjuk ki a falut, hogy nyárra megszépülve fogadhassuk vendégeinket. Közmunkásaink folyamatosan dolgoznak a tönkrement járdák, árkok, átereszek rendbetételén. Jól halad az elmúlt évtizedben teljesen elhanyagolt, leromlott állapotú buszmegállók felújítása, festése is. Köztereink virágosításához rengeteg segítséget (virágmagokat, hagymákat) kaptunk a helyi lakosoktól, vállalkozóktól: hamarosan ezeket is kiültethetjük. Szinte minden civil szervezet kiveszi a részét az előkészületekből: ki műsorokkal, ünnepi programokkal, ki szemétszedéssel, takarítással vagy faültetéssel készül. Jól haladnak a pusztuló hetyei templomrom tovább már nem halogatható állagmegóvásának előkészületei is. A műemlék súlyosan veszélyeztetett: az utolsó pillanatokban járunk, és évtizedes érdektelenség után az önkormányzat részéről most végre valódi szándék mutatkozik a megmentésére. Reméljük, az idén sikerül végre ebben is érdemi haladást elérnünk.

cimlapHa minden jól megy, az idén talán sikerülhet elindítani az Ádándot Ságvárral összekötő útszakasz felújítását is, így a község legalább az egyik irányból, tengelytörés nélkül is megközelíthető lesz. Nyárra a megszokottól valamivel eltérő, egyedi falunapi rendezvénnyel készülünk, amely mellett az évfordulóhoz kapcsolódva egyebek közt kiállításokat, különleges koncerteket, előadásokat is szervezünk, és jubileumi emlékmű felállítását, helytörténeti gyűjtemény megalapítását is tervezzük. Az ünnepi programokat részletesen is ismertetjük majd itt, a honlapon, és szórólapokon, plakátokon is. Addig is engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam a Kapcsolat újság legújabb számát, amelynek címlapján – a programsorozat nyitányaként – köszöntőt olvashatnak a 750. születésnapját ünneplő Ádándról.