Sajtószemle

„Aki dalol, sose fárad el” – Ádánd kulturális kincse a népdalkör

A 2012-es Fölszállott a páva szóló kategóriájában győztes Csizmadia Anna szülei is ott énekeltek szombaton a kupuszinai népdalkör tagjaként az ádándi kultúrház színpadán – ők is a harminc éves Ádándi Népdalkört köszöntötték.

30 eves a nepdalkor– A fiúk még csak huszonöt évesek – pontosítottak az Ádándi Népdalkör hölgy tagjai, hiszen harminc éve, Luca napján még asszonykórusként alakultak; a gálán aztán a férfiak (maradjunk inkább ennél, hiszen az énekkari tagok többsége már nyugdíjas korú) virággal köszönték meg a színpadon, hogy a nők anno befogadták őket. Házi Ferencné vezette az énekkart már az első próbán is és azóta is.

Szatmári Kornélia ádándi polgármester szerint a három évtized során a település kulturális kincse lett az együttes, mely valóságos missziót végez, közösséget teremt. A polgármester bejelentette: a képviselő-testület százezer forintos „születésnapi” támogatást szavazott meg a falunak számos dicsőséget szerző énekkarnak.

– Az ott egy kupuszinai ház a Zöldfa utcából, talán a Kiss Pistáék portája – bökött egy fellépésre váró kupuszinai (bácskertesi) dalos hölgy az ádándi kultúrház falán lógó festményre. Elárulta: még a tűzoltóparancsnok is elkísérte őket a nyugat-bácskai Duna-partról, neki ezúttal azt a feladat jutott, hogy a lányok-asszonyok pántlikáját és cipőcsatját ellenőrizze. A Kupuszinával szomszédos Doroszlóról is jöttek énekesek (mindkettő színmagyar hagyományőrző falu), a csókaiak a Rákóczi-induló szöveges verziójával rukkoltak elő (velük azóta él az ádándiak kapcsolata, amióta a kárpátaljai Técsőn egy fellépés utáni vacsorán a céklaleves bekanalazása utáni jó hangulatban egymásra találtak), egy alapító ádándi énekestől, Neisz Péternétől pedig megtudtuk: a „tényleges” születésnapra, december 13-ra talán a harminc év történéseit feldolgozó kötet is megjelenik; Házi Ferencné albuma-naplója alapján történetesen éppen férjura, az egyesület elnöke, Neisz Péter állítja össze.

Neisz Péter elnök előzőleg a színpadon Márait idézte, miszerint „ha ünnepelsz, ünnepelj egészen”, ezért hívták meg partneregyütteseiket, köztük a látrányiakat is, hiszen éppen Látrányban kapták meg első Arany Páva minősítésüket, amit még négy követett. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő levélben köszöntötte a népdalkört, azt a cserkészmondást idézve, hogy „aki dalol, sose fárad el”.

(Forrás: Fónai Imre, Sonline.hu)